Marta Gómez Mata- Carla Nazareth, Un mundo de mamás (Anyukák világa)


Amikor ezt az ajánlót megírtam, még nem tudtam, hogy eljön majd az a nap is, amikor lefordíthatom ezt a kedves könyvet. És eljött :-). A Naphegy kiadó gondozásában jelent meg magyarul, április végén.
És íme az ajánló, amit pár éve írtam a könyvről:

Lakhelyváltoztatás után számomra az egyik legkedvesebb elfoglaltság a gyerekkönyvadászati célzatú könyvesboltfelkutatás. Hát, felkerekedtem. Örömömre eddig csak szerethető könyvesboltokra bukkantam. Több kedves, figyelemre méltó alkotás került a kezembe. Ilyen ez a könyv is, amit bemutatok.

Marta Gómez Mata, a könyv szövegének megalkotója, 1967-ben született Valladolidban. Itt végezte egyetemi tanulmányait is a bölcsészkaron, majd éveken át spanyol nyelvet és irodalmat tanított. 1999-től szerkesztőként dolgozott New York-i, madridi, barcelonai könyvkiadóknál, és több tanulmányt publikált a spanyol kortárs irodalomról. 2009-ben elnyerte a XI. “Rafael González Castell” Irodalmi Pályázat díját a Papíréjszakák (Las noches de papel) című művével. A könyv illusztrátora, Carla Nazareth, aki Mozambikban született 1975-ben. Portugáliában nevelkedett és a liszaboni Képzőművészeti Egyetemen végezte tanulmányait.
Az Anyukavilág a spanyolországi Comanegra kiadónál jelent meg 2009-ben, és varázsa, megkapó egyedisége abban rejlik, hogy hatvankét oldalon huszonöt anyukatípust vonultat fel, frappáns, humoros, nagyon kedves módon. Amolyan kalandozás, kellemes utazás a mai anyukák világában. Erős, bátor, mindenre kész, problémamegoldó, gondot, bajt elűző, sok mindenre képes, varázserővel bíró, szeretetteljes anyukák gyűjteménye ez, egy olyan anyukavilágban, ahol minden megtörténhet, és a csodáért sem kell a szomszédba menni. A legkülönb anyukák csokra ez.

Vannak olyan anyukák, akik szeretnek száguldozni, vannak olyanok, akik tudják, hogy lehet a gyerekeket csodával határos módon gyorsan elaltatni, vannak olyanok, akiknek a közelsége gyógyír minden bajra, és vannak olyanok is, akik semmitől sem félnek.
Vannak olyan anyukák, akik sokat olvasnak, és olyanok, akik nagyon szeretnek főzni, vagy éppen aludni.
Vannak olyanok is, akikkel a legjobb elfoglaltság a világon együtt festeni, vagy énekelni, és olyanok is, akik mindig időben érkeznek mindenhová, de vannak olyanok is, akik sokszor elkésnek.

Hogy kik ők? Hát a Sárkány anyuka, a Rágógumi anyuka, a Bicikli anyuka, a Tündér anyuka, a Picasso anyuka, Mozart anyuka, a Szirén anyuka, a Kandalló anyuka, a Piroska anyuka, a Coca-cola anyuka, a Csokoládé anyuka, a Varázsló anyuka, a Hercegnő anyuka, az Olló anyuka, a Macska anyuka, a Kalóz anyuka, a Monet anyuka, a Csipkerózsika anyuka, a Zongora anyuka, a Gazella anyuka, a Harmonika anyuka, a Vitorlás anyuka, a Versenyautó anyuka, a Hullámvasút anyuka, az Eper anyuka.

És lássuk csak, mi is jellemzi nagy vonalakban például a Sárkányanyukát. A sárkányanya bemutatását spanyolul itt lehet megtekinteni.
A Sárkány anyuka valójában igazi kincs. Erőssége a sárkányvér elkészítése, és ezt nem is akármikor teszi. Telihold közeledtekor, félelmet nem ismerve, hozzálát a munkának. Ugye, most mindenki beleborzongott? No, pánikra semmi ok, a sárkányvér a Sárkány anyuka desszert specialitása. Hogy hogy készíti?

Íme: kell hozzá egy kis eper, tejszínhab, málnaeszencia, vörösáfonya, és erdei gyümölcsökből készített lekvár. Ettől kapnak igazi erőre és jókedvre a kis sárkányfik. No, de térjünk is rá a Sárkány-anyuka bemutatására. A Sárkány-anyuka a legerősebb és a leghatalmasabb az egész univerzumban. Szereti a képregényeket, szeret motoron száguldozni, és szereti elképzelni, amint pillantásával a legádázabb krokodilokat is megszelidíti. Amikor pedig késésben van, szinte villámokat szór a szemével, persze csakis azért, nehogy későkása sárkányanyukává változzon. A szemmel történő beszéd szakértője, annak a különös nyelvezetnek, ami a szavakat kódolható villanásokká alakítja. Nem fél semmitől a világon, és ha veszély leselkedik a közelben, vagy a kisebb sárkányfit a nagyobbak kikacagják, a Sárkány-anyuka tüstént a Tűz Királynőjévé változik, a csodás, apró lények segítőjévé.


Ez az a típusú könyv, amit nagyon szeretek. Bármikor oda nyitom ki, ahova éppen sikerül, és nem kell a lapozás sorrendjére koncentrálni. A könyv borítóján egy csodaanyuka, biciklin, hátán a cumizó aprósággal, bevásárlószatyorral vágtat az utcán. Gyönyörködtet minden lapja, és az anyukákról szóló leírások megnevettetnek, elérzékenyítenek, és arra emlékeztetnek, mennyire hálás lehetek a saját anyukámért.
Marta Gómez a könyv megjelenése óta sokszor megfordult író-olvasó találkozón, találkozott és beszélt gyerekekkel. Elmesélte, hogy amikor felolvas a könyvből, mindig elérzékenyítik a gyerekek arckifejezései. Bevallása szerint számára az a legszebb érzés, amikor egy ilyen alkalmon, a felolvasást követően végighallgathatja, miket mondanak a gyerekek az anyukájuknak, nagymamájuknak. Sokszor megkérdezi, kinek van Hercegnő-anyukája. Ilyenkor minden kisgyerek elmosolyogja magát, hisz ők tudják, az ő anyukájukban ott a hercegnő.
A könyv szövege gördülékeny, vicces, szórakoztató, de ugyanakkor tele van melegséggel, anyukák iránti csodálattal. Az anyukák bemutatása nem követ sémát, minden anyuka bemutatása egyedi, és az ismertető után azt érzi az ember, oh, valóban, én ismerem az ilyen Eper anyukát, vagy épp a Piroska anyukát. Ráébreszt nem utolsósorban arra is, mennyire összetett, varázslatos világ ez, és mennyire nem könnyű feladat anyának lenni. Ettől eltekintve ebben a világban a csoda uralkodik, és az a tudat, az anyák nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a világ színessé, érdekessé, viccessé váljon, ahogy persze az apukák is, de róluk sajnos még nem született könyv. A nagyszülőkről viszont igen, ami ugyancsak csodálatos, és ugyancsak Marta Gómez és Carla Nazareth közös alkotása, címe Un mundo de abuelos (Nagymamák és nagypapák világa)


Carla Nazareth nagyon sok gyerekkönyvet illusztrált már. Én személy szerint nagyon megszerettem, nemcsak a kellemes, tiszta színvilága, a formák letisztultsága miatt, hanem az érzés miatt is, amit keltenek bennem. Vidámság, könnyedség és báj keveréke.
Az Anyukák világában két oldalon kapunk betekintést az anyukák táskájának tartalmába. És kérem, innen nem hiányzik a cukorka, a határidőnapló, a keksz, az ugrókötél, a kiskönyv, a pénztárca, a golyóstoll, a mobiltelefon, egy üveg víz, a sebtapasz, az apró neszeszer, a kulcscsomó, a papírzsebkendő, és a kihagyhatatlan, táska alján meglapuló morzsagyűjtemény. No, most kérdezem én, hány anyuka kiáltott fel, hogy oooooh, ez éppen az ő táskájának a bemutatása?
A könyv legvégén az anyukák galaxisának képével találkozhatunk.
A könyvet ugyan anyukáknak, gyerekeknek és nagymamáknak ajánlják, de azt gondolom, hogy az apukáknak és nagypapáknak is feltétlenül kézbe kell venniük. Tanulság nincs, csak a jóleső, megnyugtató, kellemes érzés, mennyire kedves világ az anyukák világa, hisz minden anyuka egyedi és különleges kincs.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s