Isabelle Carrier: El cazo de Lorenzo ( Lorenzo serpenyője)

A Lorenzo serpenyője (El cazo de Lorenzo) című könyv 2010-ben jelent meg a spanyolországi Juventud Kiadó gondozásában. A Juventud Kiadó egyike azon kiadóknak, ahol nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a kényes témákat feldolgozó történetek megjelentetésére. Többek között a következő figyelemre méltó kategóriákkal találkozhatunk a honlapjukon: szolidaritás, tolerancia, barátság; iskolai zaklatás; félelmek legyőzése; szeretett személy elvesztése; család; természet és ökológia; nevetve olvasni stb. A felsorakoztatott kategóriákban több gyöngyszemre is akadtam, így hamarosan a kiadót is szeretném bemutatni, kiemelve néhány igen fontosnak tartott kiadványát.

A most bemutatott könyv azok közé a könyvek közé sorolható, amelyek már az első végiglapozáskor nyomot hagynak az ember lelkében. Nagyszerűsége erejében, egyszerűségében, kedvességében, és a felvonultatott témában rejlik. Ráébreszt arra, hogy sérültnek lenni néha kemény mindennapi küzdelem, néha teher is, de csak addig az, amíg eljutunk annak a megértéséhez: a másságban sok kis csoda is lakozik. Ezeket a kis csodákat kell szeretettel felfedezni, felfedeztetni, és a mindennapi teherből, küzdelemből értékek születhetnek.

A könyv írója és illusztrátora az 1964-ben született, francia Isabelle Carrier, a Juventud kiadónál már jelent meg könyve, amit ő írt és illusztrált is, a címe: Detrás del muro (A falon túl). A történet egy kisfiúról szól, akinek az apukáját börtönbe zárják. A szeretett személy hiánya éltal kiváltott szenvedés folyamatát ábrázolja, megmutatja azt is, hogy a szülő-gyermek kötelék egy ilyen nehéz élethelyzetben mennyire képes erős maradni. A történetben visszaköszönnek a Lorenzo serpenyője (El cazo de Lorenzo) című könyvben megismert figurák, formák, színek.

Olivier Tallec illusztrációja: Liza és Micsoda (Rita et Machin)

Lorenzo történetének rajzai engem Olivier Tallec Liza és Micsoda sorozatának az illusztrációira emlékeztetnek. A sorozat történeteinek szövegét Jean-Philippe Arrou-Vignod írta, magyarra Hotya Hajnalka fordította.
Nem szeretnék semmiféle mély mély párhuzamot vonni, de ami számomra a két stílust egymáshoz közelíti az nem más, mint a minimalista színhasználat, egyszerű alakábrázolás, a figurákból áradó kedvesség, finomság. A Liza és Micsoda sorozatról remek ajánló olvaható Németh Esztertől a Könyvmutatványosok blogoldalon.
Isabell Carrier és Olivier Tallec illusztrációiban van valami, ami teljesen ugyanaz. Megmutatják, hogyan lehet kevés grafikával sokat láttatni, és azt is, hogy képes a szöveg a képekkel tökéletes egységet alkotni.

Lorenzo serpenyője (El cazo de Lorenzo) egy sérült kisgyerek mindennapi küzdelmeiről, megpróbáltatásairól szól, és arról is, milyen is valójában ez a kisgyerek. A nyeles serpenyő metaforája köré a szerző egy nagyon érzékletes, lényegre törő, kedves történetet épít. Nem szeretnék a metafora kibontásába belefolyni, mert ezáltal megfosztanám a lényegtől, az erejétől. A történet azzal kezdődik, hogy bemutatja nekünk Lorenzót, aki mindennap egy “nyeles serpenyőt” húz maga után. A “serpenyő” egyszer a fejére esett. Nem érti pontosan, miért történt ez vele, de azóta ő nem lehet olyan, mint a többiek. Érzékeny, de tele van értékekkel. Sok szeretetre, odafigyelésre van szüksége, hisz a “serpenyő”, amit húznia kell maga után, akadályok sorát gördíti az útjába, és emiatt sokan figyelemre sem méltatják, vagy furcsán néznek rá. Amikor belefárad az akadályok folytonos leküzdésébe, a “serpenyője” mögé bújik. Szerencsére vannak az életében szeretetre méltó emberek, akik megtanítják neki, hogy a “serpenyő” nem csak teher, hanem ott van benne az érték, a csoda is.

A könyvet a Juventud Kiadó honlapján lehet elolvasni. Mindenkinek szívből ajánlom ezt a könyvet, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: