Santi Balmes-Lyona: Érted szörnyeket fogok ölni (Yo mataré monstruos por tí)

Erre a könyvre három oknál fogva lettem nagyon kíváncsi. Egyrészt a szerzője, Santi Balmes miatt, aki Spanyolországban nagy népszerűségnek örvendő barcelonai muzsikus, másrészt a borítón látható illusztráció miatt (kicsit Olivier Tallec világára emlékeztetnek a rajzok), valamint a címe miatt is.

Santi Balmes első meséje idén jelent meg novemberben, a Principal de los Libros könyvkiadó adta ki. A könyv egy rövid, kedves mesét tartalmaz. A történet valójában Santi Balmes gyerekkori rémálmai keltették életre. Úgy gondolta, eljött az ideje, hogy ezt kiírja magából. Bevallása szerint az ő visszatérő rémálmai sokkal kegyetlenebbek voltak a mesében megírottnál.

A történet egyik főszereplője egy kislány, Martina, aki meg van győződve arról, hogy a föld alatt létezik egy másik világ, ahol szörnyek élnek. Ezek a szörnyek fejjel lefele járnak-kelnek fordított világukban. Minden éjjel rettegve alszik el, mert attól fél, hogy egyszer a két világ közti határ elmosódik, és a szörnyek átjönnek a mi világunkba. A könyv másik főszereplője Anitrám, a kis rózsaszín szörnyecske, aki a másik világban él, és akinek ugyanazok a félelmei, mint Martinának, csak fordítva.
Egyik éjjel Martina lelógatja a kezét az ágyáról, és így kerül kapcsolatba a másik világgal, és ismerkedik meg Anitrámmal.

A mese erőssége semmiképp nem a nyelvi megformáltságában rejlik, hanem talán abban, hogy segíthet a félelmek feldolgozásában, legyőzésében. Fő üzenete, a félelmek legyőzhetők, és le is kell győzni őket.
Az illusztrátor, Marta Puig, művésznevén Lyona, egy 1979-ben született grafikusművész és videokilpp producer. Ez az első gyerekeknek illusztrált könyve. A figurái szerethetők, egyszerűek.

Ami talán nem meglepő, Santi Balmes népszerűségét ismerve, hogy november 14-e után egy héttel minden példány elfogyott. A kiadó már dolgozik a második kiadáson.

Már megjelent a katalán fordítás is, “Jo mataré monstres per tu” címmel kapható a boltokban, és hamarosan elkészül az iPad-verzió is.
A könyv 20X20 cm, és 13,50 Euróba kerül.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: