Peter Brown: Children Make Terrible Pets (A gyerekek nem a legjobb házikedvencek)

A megszokottól eltérően most nem egy spanyolországi, vagy magyar gyerekkönyvről szólnék, hanem Peter Brown, amerikai író, nagysikerű művéről, ami nemrég akadt a kezembe. A könyv 2010-ben jelent meg, a Little, Brown Books for Young Readers kiadó adta ki New Yorkban, és angolul Magyarországon is megvásárolható.
Őszintén bevallom, nagyon megtetszett. Először csak a borítón látható illusztráció keltette fel a figyelmemet.

A címet elolvasva azt gondoltam, no, lesz itt egy gyerek, és biztos valamiféle szörnyűséges kedvenc állatkák cipel majd haza. Aztán belelapozva, eltalált a fricska, és igazán jót derültem a meglepetésen. A könyv témája, humora, különlegessége, illusztrációi megérdemlik a legnagyobb pontozást.

A történet kissé szokatlan, de meg kell hagyni, nagyon egyedi, ugyanakkor kedves és vicces is. A könyv főszereplője Lucy (nevezzük Lucának), a kislánymedve ,aki rajong a rózsaszín tüllszoknyákért, vidám, aranyos medvegyerek. Egy nap az erdőben bóklászva rátalál Csipogóra (Squeaker), a kisfiúra, és úgy dönt, megtartja őt, mint kedvenc háziállatát. Ő nevezi el Csipogónak (Squeaker), mert a gyerekbeszédet csipogásnak véli. És hát, kérem szépen, itt a fricska a történetben: egy medvegyerek egy kisfiúba botlik az erdőben, és az első gondolata az, milyen édes, de jó lenne megtartani. Hazaviszi, és esdekli az anyukáját (milyen ismerős), hadd tarthassa meg Csipogót. Az anyukája nem igazán örül az ötletnek, és előre figyelmezteti gyermekét: “Children Make Terrible Pets”, ami röviden csak annyit jelent, a gyerekek nem igazán válnak be mint házikedvencek. Végül csak beleegyezik, de csak az általunk is jól ismert szülői feltétellel: Lucának (Lucy) kell gondoskodnia a kisfiúról.

Elkezdődik az együtt elkövetett rosszaságok sorozata, együtt játszanak, együtt esznek, együtt alusznak, de Csipogó, ahogy ez lenni szokott egy házi kedvenc esetében, nem mindig csak szórakoztató. Szétzúzza a bútorzatot, játszik az étellel, és szinte lehetetlen szobatisztaságra szoktatni.
Luca (Lucy) lassan rájön, hogy az anyukájának igaza volt, a gyerekekből lesznek a legszörnyűbb házikedvencek.

Egy nap aztán Csipogó pikk-pakk, felszívódik. Luca követi a nyomokat, és rátalál Csipogóra, aki visszatért a szüleihez, hazamenekült. Akkor érti meg igazán, hogy Csipogónak így a jobb.

Ez a különös téma, szerepcsere állat és gyerek között, Peter Brown bevallása szerint, az ő gyerekkorának eseményeihez kapcsolódik. Apró gyermekként sok kisállatot csempészett haza, és az anyukája mindig azt mondta neki, a vadállat nem lesz soha jó háziállat. Amikor ennyivel nem sikerült őt meggyőzni, hogy lemondjon a kisállatok megtartásáról, azt kérdezték tőle a szülei, nem gondolja, hogy a hazahozott kisállatnak valahol családja van, és valahol hazavárják. És
ez a mondat volt a telitalálat, ami hatott. Megértette, hogy a vadállatokat vissza kell vinni oda, ahol találta őket, mert csak ott érzik igazán jól magukat.
Lucáról (Lucy) elmondta, miért ragaszkodott ahhoz, hogy a történetben medve legyen. Szerette volna, ha Lucy sokkal méretesebb lenne, mint Csipogó, ezért a medve nagyon jó ötletnek tűnt. Luca (Lucy) figuráját robusztossága ellenére azért alkotta ilyen kis tüllszoknya-imádó, aranyos medvelánynak, mert nem akarta, ha bármelyik gyerek azt szűrné le a könyvből, a medvék kíméletlen fenevadak és gyerekeket rabolhatnak el.

Peter Brown meleg színárnyalatú illusztrációi annyira sokatmondóak, hogy valójában szöveg nélkül is teljesen kerek, követhető történetet kapunk. Nagyon ötletesek a párbeszédbuborékok, és nagyon jól illeszkednek a színes, ceruzarajzos illusztrációkhoz. Az egésznek olyan igényes rajzfilmíze van.

Peter Brown könyve a New York Times szerint 2010 legjobb illusztrált gyermekkönyve. 4 éves kortól ajánlanám.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: