Joaquín Salvador Lavado (QUINO): Mafalda

Joaquín Salvador Lavado, művésznevén Quino, az egyik legismertebb és legkedveltebb spanyol ajkú képregényíró, -illusztrátor. Argentínában látta meg a napvilágot 1932-ben, spanyol bevándorlók gyermekeként. Művészi pályafutását karikaturistaként kezdte, aztán később képregényszerzőként vált világhírűvé.
Legismertebb műve a Mafalda című képregény. Keletkezésének története nagyon rövid: Mafalda figuráját és családtagjait egy mosógépreklám számára álmodta meg Quino, de a reklám sosem készült el a megrendelő miatt. A figura a következő évben mégis erőre kapott. 1964-ben megszületett az első több oldalas Mafalda-képregény és 1974-ig, tíz éven át szövődött a történet.

A Mafalda képregények főhőse egy hatéves kislány, Mafalda, akit leginkább az emberiség problémái és a világbéke kérdései érdeklik. Mindennap meghallgatja a híreket a rádióban, és folyton háborog a hírek hallatán. Abban reménykedik, hogy a világ rendje egyszer majd helyreáll, és megoldódnak a gondok. Utálja a levest, kirázza a hideg, ha csak rágondol, és emiatt sokszor kerül összetűzésbe az anyukájával. Komplex és nehéz kérdései néha a felnőtteket komoly bajba sodorják.

A Mafalda-képregények nemcsak Mafalda aranyos figurája, humoros, sokszor irónikus, cinikus, politikai célzásokkal teli történetei miatt lettek oly népszerűek, hanem mert Mafalda egy igazi emberjogi harcos, aki sokszor hangoztatja, mindenkinek joga van a nyugodt, békés életre, a tanulás lehetőségére.
Mafalda első igazi barátja, Felipe (Fülöp), aztán később csatlakoznak hozzájuk: Susanita (Zsuzsika), Manolito (Manó), Miguelito (Misi), Libertad (Szabadság), Guille (Vili).

Felipe (Fülöp) figurája 1965-ben született. Korban ő a legnagyobb gyerek Mafalda barátai közül. Karizmatikus kis figura, ő az, aki a legjobban egyezik mindegyik gyerekkel. Valójában ő a csapat nagy álmodozója, és máris rosszul van, ha csak az iskolára kell gondolnia. Legtöbbször az el nem végzett házi feladatokért aggódik, és arról álmodozik, hogy egyszer majd az iskoláját elnyeli a föld. Szeret képregényeket nézegetni, és szereti azt képzelni, hogy egy szupererős cowboy. A történetben a szerelem szele is megérinti, de túl félénk ahhoz, hogy érzéseit megossza a szeretett kislánnyal.

Susanita (Zsuzsika) figurája ugyancsak 1965-ben született. Ő Mafalda legjobb barátnője. Ő a legönzőbb a csapatban, utál osztozkodni, és képtelen mások gondjaira gondolni. Kissé hiányzik belőle az empátia. A legnagyobb vágya, rögeszméje, a férjhezmenetel. Minden pillanatban férjről és sok gyerekről álmodozik. Sokszor semmit nem ért abból, amit Mafalda magyaráz neki, néha oda sem figyel. Imádja a pletykákat, és nem igazán érdeklik a világ, a társadalom problémái. A férjhezmenés aaz állandó beszédtémája. Hirtelen haragú, és a legádázabb ellensége Manolitónak (Manó), akivel sokat veszekszik. Mafaldát néha nagyon untatja Susanita üres csevegése, de ettől eltekintve, nagyon szeretik egymást. Susanita titokban Felipe szerelme után áhítozik.

Manolito (Manó) figurája is 1965-ból való. Fontos információ vele kapcsolatban, hogy a szülei Spanyolországból származnak. Saját boltot vezetnek. Manolito a Mafalda-történetek kis bugyutája, de ez nem töri meg benne a vágyat, hogy egyszer majd híres és gazdag legyen. Nem nagyon megy neki a számolás, de nagyon kreatív, és ha üzletről van szó, nem ismer lehetetlent. Ő a kis kapitalista a csapatban.

Miguelito (Misi). Mafalda után ő a kedvencem. Figuráját Quino 1966-ban keltette életre. Két évvel fiatalabb Felipénél (Fülöp) és egy évvel Mafaldánál. A legjámborabb kisember a gyerekek között. Őszinte rácsodálkozással fedezi fel a világot. A tengerparton ismerkedik meg Mafaldával, és onnantól kezdve nagyon jó barátok lesznek. Sosem veszekszik senkivel. Őt mindenki nagyon szereti. Nagy képzelőerővel rendelkezik, de annál kevesebb információval, így aztán sokszor abszurd és vicces helyzetekbe keveredik.

Libertad (Szabadság) a legutolsó figurája a történetnek, 1970-ben született. Gyakorlatilag ő a radikálisabb Mafalda. Az igazságérzete az eget súrolja, és a felháborodásának mindig hangot is ad. Nem véletlen, hogy ő a legkisebbnek megálmodott szereplő.

Guille (Vili), Mafalda öccse. 1968-ban született figura. Lázadó és nagyon kreatív apróság. Mafaldával ellentétben imádja a levest, és minden alkalmat megragad, csakhogy Mafaldát bosszanthassa. Van egy házikedvence, egy teknős, akit Mafaldával Burocraciának (Bürokráciának) neveztek el. Ő valójában nem tagja a csapatnak, a képregényben főként Mafalda társaságában láthatjuk.

Mafalda szülei, akárcsak Mafalda figurája, 1964-ben jelentek meg a történetben. Az anyukája Raquelnek (Rákhel) hívják, az apuka neve sosem jelenik meg a képregényben. Középosztálybeliek. Mafalda anyukája, abbahagyta tanulmányait, amikor férjhez ment. Mafalda ezt nem igazán tudja elfogadni, és sokszor beszél is erről. Az apuka boztosítási ügynök és csak az foglalkoztatja, hogy a családjának elő tudja teremteni a megélhetésükhöz szükséges pénzt. Néha próbál eliszkolni Mafalda kényes és összetett kérdései elől, de legtöbbször nem sikerül neki.

Anya: Meg kell enned! Akik nem eszik meg a levest, sosem nőnek nagyra! Mindig gyerekek maradnak, és sosem nőnek fel! Mafalda: Micsoda nyugalom uralná most a világot, ha Marx nem evett volna levest!


A Mafalda-sorozat 10 többoldalas képregényből áll, és tíz éven át semmit sem vesztett kezdeti remek minőségéből. Quino nyelvezete nagyon élvezhető. A szöveg tele van irónikus, cinikus fordulatokkal, frappáns utalásokkal, és a felvonultatott helyzetek nagyon ötletesek.

Mafalda sikere 1964 óta töretlen Európában, Dél-Amerikában, Ázsiában egyaránt. A világon nagyon sok nyelvre lefordították. Ma már nemcsak a felnőttek kedvence, a gyerekek körében is igen népszerű. Bevallom, én rajongok Mafaldáért. Mind a tíz képregényt elolvastam, és néha újraolvasom őket.

Quino 1976-ban az UNICEF (Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja) kérésére illusztrálta a Gyermekek Jogairól Szóló Egyezményt (Convention on the Rights of the Child).
Két animációs filmsorozat és egy mozifilm is készült a képregényekből.

Advertisements
Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: