Marta Gómez Mata- Carla Nazareth, Un mundo de abuelos (Nagymamák és nagypapák világa)

A spanyol Comanegra Kiadó nagy népszerűségnek örvendő könyvét az Anyukák világát (Un mundo de mamás) korábban már bemutattam. Most egy nagyjából ugyanolyan koncepciót követő könyvről beszélnék, amit ugyancsak ez a kiadó jelentetett meg, ugyancsak ezzel a szerzőpárossal, címe Un mundo de abuelos (Nagymamák és nagypapák világa).

Nem klasszikus, történetmesélős mesekönyvről van szó, hanem egy 25 típusú nagymamát, nagypapát bemutató gyűjteményről. Bátor, találékony, okos, gondoskodó, szeretetteljes, mágikus erejű nagyszülők könyve ez, olyanoké, akiket ismerünk, vagy akiket már csak a szívünkben hordozhatunk.
A tartalomjegyzékben 13 Perseida– nagymama és 12 Leonida– nagypapa között válogathatunk kedvünkre. És állíthatom, remek ez a tipológia.

A gyűjteményben Dzsepetto nagypapa nagyon találóan definiálja a nagyszülő szerepét. Szerinte a nagypapa-, vagy nagymamastátusz fontosabb feladattal jár, mint az országot igazgató miniszterelnöké. És lássuk be, van ebben némi igazság.

Itt 25 különböző típusú nagyszülővel van dolgunk. Ezt a 25 típust sokszor felfedezhettük, felfedezhetjük saját nagyszüleinkben is. És ezért annyira jó ezt a könyvet lapozgatni. Életre hívja az emlékeket, örömteli felidézős pillanatokat szerez, és talán ráeszméltet arra is, mennyire hálásak lehetünk, ha még velünk vannak a nagyszüleink.

A könyvet lapozgatva akarva-akaratlanul szembesülünk azokkal a kérdésekkel is, amelyekre a lelkünk mélyén mindig is tudtuk a választ. Kik tudják elmesélni, ha kell ezerszer egy nap, a legvarázslatosabb történeteket, kik főznek úgy, mint a mesterszakácsok, kik űzik el egy pillanat alatt a sok balszerencsét, gyógyítják a fájó sebeket, őrzik féltve az álmokat, ha nem a szeretett nagymamák, nagypapák?

Lássuk csak, többek között kikkel ismerkedhetünk meg a nagymamák közül. Itt van például a Mindentudó nagymama, aki fejből tudja minden családtagja születése dátumát, nevenapját, emlékszik minden apró kis részletre, ami a múltban történt. Papucs nagymama (Abuela Pantuflas), a praktikus nők királynője, a kényelmes cipők szakértője, aki mindig tudja, a családban kinek éppen mire van szüksége.
A Utazóláda nagymama (Abuela Baúl) kiskorában arról álmodozott, hogy majd vad kalózként szeli a távoli vizeket. Ő a családi ereklyék örzője, a régi kincsek vigyázója. Nagy családi eseményeken maga köré gyűjti az unokáit, és ünnepélyes keretek között, megadva a módját, felfedi a kincsesládája tartalmát.

A Fonó nagymama (Abuela Hilandera) minden unokáját megtanítja szőni, varrni, fonni. Türelme akár a póké, ereje akár egy izgága, sosem fáradó mókusé.
Az Utazó nagymama (Abuela VIajera) számára a világ egy nagy folyosó, ahol kedvére sétálgathat. A világ egy nagy meglepetésekkel teli doboz is. A végeláthatatlan utazások során megerősödött, jobban bírja a gyaloglást, a hosszú lépcsők megmászását. Lételeme a távoli vidékek megismerése, de minden alkalommal a hazavezető út számára a legfontosabb.
Itt tarkítja a nagymamák sorát még a Pillangó nagymama (Abuela Mariposa), a Balerina nagymama (Abuela Bailarina), a Nyelvtörő nagymama (Abuela Trabalenguas), a Piskóta nagymama (Abuela Bizcocho), Búgócsiga nagymama (Abuela Peonza), Játékkártya nagymama (Abuela Naipes), Altatódal nagymama (Abuela Nanas), Legyező nagymama (Abuela Abanico).

A szeretett nagypapák sorát a Geográfus nagypapa nyitja (Abuelo Geógrafo). Bevallom, ő a kedvencem a nagypapa-listából. Geográfus nagypapa fiatalkorában sok-sok térképet áttanulmányozva, távoli földrészek meghódításáról álmodozott. Ismeri a Mongol-fennsíkot, a Kárpátok hegységeit, az Amazonás-vidékén élő törzseket, a Vörös-tengert, bejárt gondolatban minden prérit. Mióta megöregedett, azt is felfedezte, hogyan lehet bebarangolni a világot úgy, hogy ki sem lép a szobájából. A legcsodásabb képeslapgyűjtemény tulajdonosa. Régi korok, megfakult, izgalmas képeslapjait őrzi, egy egész élet emléktárát.

A Költő nagypapa kis jegyzetfüzetébe ír minden szót, mondatot, versfricskát, ami az eszébe jut. A zsebeiben papírfecnik szunnyadoznak, és mióta az eszét tudja, verseket költöget. Mintha mindig egy különleges szemüveget viselne, amivel a dolgok, a világ, a szavak mögé lát. Igazi verslexikon, fejből idézi kedvenc költeményeit, és minden unokája megszületésekor egy általa írt verssel köszönti a kis jövevényt.

Pék nagypapa legtöbbször a kenyér történetéről, annak fontosságáról és csodájáról beszél az unokáinak. Ő ismeri a Lisztparadicsom szigetének titkát. Olyan sziget ez, ahol nincs éhség és fájdalom, ahol a pálmafák mindennap táncra kelnek, és a hold melegsége bebújik minden zúgba. Hajnalhasadáskor a fehér szigetet elárasztja a frissen sült cipók illata.
Újság nagypapa mindent elolvas, ami a kezébe akad. Meggyőződése, hogy nincs finomabb illat az új könyv illatánál. Lassan olvas, olyan ráérősen, mint aki időmilliomos, és egyéb dolga sincs ezen a világon, mint a hírek, cikkek, interjúk között navigálni.
Morzekód nagypapa unokái szemében a legokosabb és legügyesebb nagypapa. Mindent tud, ami rádiókkal, rádiótörténettel, huzalokkal, rádióadásokkal kapcsolatos. Minden pillanat egy igazi időutazás a társaságában, ő egy igazi enciklopédia. Ha valami nagyon fontosat akar közölni a kisunokáival, a biztonság okáért mindig a morzekódot használja.
És itt sorakozik még Szóőrző nagypapa, Dzsepetto nagypapa, Cipész nagypapa, Négyszeröt nagypapa, Király nagypapa, Paripa nagypapa is.

Carla Nazareth illusztrációi élvezetessé teszik a könyv böngészését. Sok színnel teremt, és sok apró részletettel gazdagítja az illusztrációit, mégis azt gondolom, ebben a könyvben nem sikerült ugyanazt a megkapó képi világot megformálnia, mint az Anyukavilág című könyvben. Ettől eltekintve a könyv nem veszít az értékéből. Az ötlet nagyszerű, egyedi, és a szöveg megformáltsága igazi csemegének számít.

Vannak nagyszülők, akik már nincsenek köztünk, akik valahonnan fentről figyelnek minket. Ha leszáll az este, meg lehet őket látogatni, ott ülnek az égben. Ők a csillagok, akik velünk, unokákkal, együtt sírnak és nevetnek. Onnan fenntről vigyáznak ránk.

A lelkünk mélyén mindig is tudtuk, valójában minden nagyszülő olyan, mint egy csillag, saját fénycsiszoló erővel, sajátos szeretetteremtő képességgel. Ez a könyv tisztelgés minden csillag előtt. Köszönetnyilvánítás minden nagymamának és nagypapának. Azoknak, akik már nincsenek velünk, és azoknak is, akik jelenlétéért mindennap hálásak lehetünk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: