Roberto Aliaga- Roger Olmos: El príncipe de los enredos (Az ármánykodás hercege)


Roberto Aliaga és Roger Olmos mesekönyve spanyol nyelven az Edelvives Kiadónál látott napvilágot, de a Baula Kiadó jóvoltából kapható katalánul is.

A történet szerzője az 1976-os születésű Roberto Aliaga, aki végzettségét tekintve biológus, ismert és elismert gyermek- és ifjúsági könyvek írója. Művei már tizenhárom nyelven olvashatóak (spanyolul, katalánul, galíciai nyelven, portugálul, koreaiul, japánul, olaszul, törökül, baszk nyelven, angolul, németül, franciául, brazíliai portugál nyelven és lengyelül). 2005 óta ír gyerekkönyveket, és azóta mintegy huszonöt, több mint tizenkét kiadónál kiadott, könyvvel büszkélkedhet. Történetei kedvesek, viccesek, nagyon ötletesek, elgondolkodtatóak.

Roger Olmos, a könyv illusztrátora, 1975-ben született Barcelonában. 1999-ben kiválasztották a Bologna Children Ilustration katalógusba. Ő magát gyerekkönyv- illusztrátornak vallja, de reklámgrafikus is volt, dolgozott a televíziónak, újságoknak is. Első illusztrált könyvét a Kalandraka Kiadó adta ki Tío lobo (Farkas bácsi) címmel. A könyv írója Xosé Ballesteros. Spanyolországban ő is már sok gyermekkönyvkiadóval dolgozott együtt (Kalandraka, Edebé, OQO, MacMillan, Anaya stb.)

Ez a mesekönyv egy atipikus herceg izgalmas, érdekes történetét beszéli el, lényegre törően, felesleges mondatkanyarítások nélkül. A történet főszereplője egy holló, aki azt vallja, a világban vagy parancsolunk, vagy engedelmeskedünk. Csak ez a kétféle viselkedési forma létezhet. A holló valójában egy kötekedő, kapzsi ingatlanügynök, akinek az a célja, hogy az általa kinézett, új lakásoknak tökéletesen megfelelő területet megtisztítsa, ha kell, bármilyen eszközzel. Az áhított területen egy tölgyfa útban van, így a holló mindent bevet, hogy a fát elpusztítsa. Kész bármire, hogy célját elérje, hogy felborítsa egy mikrokozmosz egyensúlyát. Arra ösztönzi a fa leveleit, gyökerét, hogy elpusztítsák magukat. Becsapja őket a hazugságával. Elhiteti velük, hogy nem szabadok, és így nincs értelme a létezésüknek. Ármánykodásával sikerül elérnie a célját. Hiába a törzs harca, aki meg akarja győzni a gyökeret, a leveleket arról, mennyire fontos a létük, a funkciójuk, amit betöltenek. A levelek elrugaszkodnak a faágaktól, a gyökér kitépi magát a földből, a fa elpusztul. így válik az ármánykodás hercege a nagy semmi királyává.

A könyv valójában az ártatlanság, naivság harcát mutatja be a velejéig megátalkodott, számító, önző gonosszal.

Roberto Aliaga a történetet azzal zárja, hogy hollók közénk is vegyülnek. Ők a hazugság és az ármánykodás nagymesterei. Hol itt röpködnek, hol ott. Hol egy felhő mögül lesik, kire lehet lecsapni, hol egy sarokban megbújva. Rajtunk áll, hogy engedelmeskedünk nekik, vagy teszünk arról, hogy eltűnjenek a közelünkből.

Ez egy nagyon különleges, gyönyörű képi világú könyv. Szinte lélegzik. A sötét tónusú képek beterítik a lapokat, nagyon kifejezőek.

Az El príncipe de los enredos (Az ármánykodás hercege) című könyv 2008-ban elnyerte a Premio Lazarillo-díjat, Spanyolország 1958-ban alapított, minőségi gyermek- és ifjúsági könyvekért járó díját.
A könyvet 6, 7 éves kortól ajánlják.

Nem titok, ha valahol Roger Olmos illusztrálta mesekönyvre bukkanok, azonnal lecsapok a könyvre.

Un cuento lleno de lobos (Farkasokkal teli mese)

Ilyen kedvenc az Un cuento lleno de lobos (Farkasokkal teli mese) is, amit a OQO Kiadó adott ki 2010-ben. Nagyon szerethetőek, viccesek, színesek az illusztrációk. Ezt a könyvet is Roberto Aliaga írta. Hamarosan erről a műről is beszámolok.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: