Interjú magyar, spanyol ajkú és katalán gyerek- és ifjúsági könyvet írókkal, illusztrátorokkal: BERG Judit (író)

berg_judit2A nemrég elindított, három nyelven közzétett új rovatom következő interjúalanya, BERG Judit, író. 1974-ben született Budapesten, 2011-ben írói munkásságáért József Attila-díjban részesült. Már több, mint húsz gyerekkönyvet (pl. Rumini, Maszat-sorozat, Panka és Csiribiri-sorozat, Meseleves, Mesék a Tejúton túlról, Hisztimesék, Cipelő cicák, Két kis dinó Budapesten, Lengemesék stb.) tudhat a magáénak. Alig akad olyan gyerek, aki ne hallott volna Ruminiről, a kalandvágyó, bátor matróz kisegérről és legjobb barátjáról, Balikóról, a Szélkirálynő hajó fedélzetén történő utazásaikról. A Rumini-könyvek első része 2006-ban látott napvilágot a Pagony Kiadónál. 2007-ben elnyerte a legjobb gyerekkönyvnek járó IBBY-díjat. Berg Judit Ruminija okos, belevaló, bátor kisegér, aki nem ismer lehetetlent. Humora, talpraesettsége, őszinte barátsága végigkísérik az izgalmas kalandozásban. Rumini történetei azóta életre keltek. Budapesten, a Magyar Színházban lehet megtekinteni a kisegér kalandozásairól szóló színdarabot.
Judit műveihez olyan elismert művészek készítettek illusztrációkat, mint: Agócs Írisz, Gévai Csilla, Kálmán Anna, Kőszeghy Csilla, Pásztohy Panka.
stb.

Gyerekként ki volt a kedvenc irodalmi hősöd és miért?

Legnagyobb kedvencem Robin Hood volt. Mindig arról álmodoztam, milyen lenne a bandájába tartozni. Rengeteg kalandot kitaláltam magunknak. Azt élveztem a legjobban, hogy a sherwoodi erdő bujdosói mindig jókedvűek, bátrak, és a legpimaszabb módon képesek megleckéztetni a szívtelen urakat. Lenyűgözött, hogy egy ilyen összetartó, vagány csapat önzetlenül, az igazságért, mások megsegítéséért harcol. Persze elolvastam az összes fellelhető Robin Hood regényt. Kedvencem a magyar Mándy Iván ifjúsági regénye, ezt tizenkét éves korom körül kb. hússzor végigolvastam.

Úgy tudom, tinédzser korodban New Yorkban töltöttél pár hónapot. Beszélsz angolul és spanyolul is. Az eredetiben olvasott könyvek közül melyik hatott rád különösebben?

Spanyolul sajnos nem tudok elég jól ahhoz, hogy komolyabb könyveket is eredetiben olvassak, de lelkesen gyűjtöm a nekem tetsző, könnyebben olvasható meséket. Két legfrissebb szerzeményem, amelyeket nagyon szeretek: Lucía Serrano: En blanco és Gioconda Belli: El taller de las mariposas. Mindkét könyv egy csoda, stílusában teljesen eltérő, de fantasztikus illusztrációkkal. Egyik kedvenc felnőtt könyvemen azonban végigküzdöttem magam úgy, hogy párhuzamosan olvastam az eredeti spanyolt és a magyar fordítást. Ez Gabriel García Marqueztől a Crónica de una muerte anunciada.
Angolul viszont mindenevő vagyok, az angol nyelven írt könyveket lehetőleg csak eredetiben olvasom. Régebbi, meghatározó olvasmányaim közé tartozik a Gyűrűk ura, a Harry Potter-sorozat és Arthur Ransome-tól a Fecskék és Fruskák-sorozat. Amerikában élő magyar gyerekek ajánlották pár éve Jeanne DuPrau Books of Ember-sorozatát, azt is nagyon élveztem. Egyik kedvenc szerzőm Shaun Tan, legutóbb a Tales of Outer Suburbia című könyvét szereztem be. Ennek minden meséjét és rajzát nagyon szeretem. Legutóbbi angol nyelvű olvasmányélményem egy elképesztően vicces és fordulatos irodalmi detektívregény-sorozat: Jasper Fforde-tól a The Thursday Next novels. Szeretnék egyszer én is hasonlóan izgalmas és humoros krimit írni felnőtteknek.

Négy gyerek édesanyja vagy. Bevallásod szerint néha ők adják számodra az ötleteket, néha szereplőket rendelnek tőled, néha pedig ők ihletik a születendő történeteket. Elmesélnéd nekünk, melyik könyved melyik gyereknek született?

A Rumini-sorozat talán a legismertebb művem, ez egy kisiskolásoknak szóló tengerész-kalandregény. Ruminit, a főszereplőt és matróztársait legnagyobb lányomnak, Lilunak találtam ki egy nyaralás során. Annyira élvezte a kalózos, lakatlan szigetes, kincskeresős, szörnyes történetet, hogy több éven keresztül találtam ki hozzá újabb és újabb kalandokat. Az első regényt végül karácsonyi ajándék gyanánt írtam neki 2004-ben.
Bori, a középső lányom nagy dinószakértő, emellett rajong a vicces, fordulatos történetekért. Neki született az egyik legújabb sorozatom, ahol két kis mobiltelefon méretű dinoszaurusz különböző korokba utazik egy vulkán segítségével, bár közben egyedül csak arra vágynak, hogy végre megnőjenek.
A Maszat-sorozat a legkisebbeknek szól, ezt a kisfiam, Vilmos kedvéért találtam ki. Olyan mesére vágytam, ami a kisgyerekek mindennapi életéről szól ugyan, de közben sok munkagép, autó és egyéb jármű is felbukkan a kalandok során. Harmadik lányom, Dalma kedvence a Cipelő cicák-sorozat. Agócs Írisz illusztrátor le is rajzolta őt, a mesebeli legkisebb gyerek, Dorka, Dalma hároméves kori hasonmása.

Lesz-e folytatása a Rumini-sorozatnak?

Úgy tervezem, hogy a meglevő négy kalandregény, egy naplóregény (Galléros Fecó naplója) és a Rumini színdarab mellé még két regényt írok. Nagyon szeretem feszegetni a műfaji határokat, ezért a következő kalandot levélregény formában fogom megírni. Nagyon komoly szakmai kihívás egy vaskos levélregényt úgy összehozni, hogy az az utolsó mondatig letehetetlenül izgalmas legyen! Az utolsó Rumini regény címe Rumini kapitány lesz, ezt hagyományos formájú kalandregénynek tervezem.

Szerinted milyen ismérvei vannak a jó gyerekkönyvnek?

Úgy vélem, a jó mesekönyv mindig tudja, hogy kell a célkorosztályt megszólítani. Nem okoskodik, nem didaktikus, nem akar mindenáron tanítani, de vannak benne olyan szereplők, olyan jellemek, akikkel szívesen azonosulnak a gyerekek. Olyan értékrend mentén épül fel, amit felnőttként jó szívvel közvetítünk. A mai gyerekeknek ezenkívül fontos az is, hogy a mese elég fordulatos, cselekményes és izgalmas legyen, éppen ezért nem szabad locsogni, mellébeszélni, fölösleges jelzőkkel túlcifrázni a szöveget. Kell még hozzá sok humor és váratlan megoldások. Egy biztos: a meseírást és a gyerekeket nem lehet félvállról venni!

Mennyiben határozza meg írói munkádat a siker, az elismerés?

Nagyon fontosak számomra a gyerekek, szülők reakciói, de a szakmai elismerésekre is szükségem van. Az írás a hivatásom, fontos tudnom, hogy a gondolataimmal, ötleteimmel és a rengeteg ráfordított energiával valóban értelmes, értékes, mások örömét szolgáló műveket hozok-e létre.

Ha választhatnál, a világ bármelyik részéről, egyik készülő művedhez illusztrátort, ki lenne az és miért?

Nagyon sok külföldi illusztrátort szeretek, más-más műfajú írásokhoz más-más stílusú illusztrátort választanék. De Anna Laura Cantone-val például bármilyen könyvet szívesen készítenék.

Mesélj nekünk kicsit a nemrég megjelent Lengemesékről. Kik azok a lengék?

A lengék apró testű, zöldbőrű lények, a Nádtenger lakóinak védelmezői. A nádasban laknak ők is, nádirigó háton őrjáratoznak, vigyáznak a kacsákra, halakra, pókokra, a vízi növényekre. Kedvenc szórakozásuk a békaderbi, ilyenkor a legügyesebb kecskebékák hátán kell a lenge vitézeknek fennmaradniuk, miközben a békák megpróbálják őket ledobni magukról. A felnőtt lengék haja barna, a gyerekeké zöld. A főszereplő egy leleményes, bátor lengefiú, Füttyös Vilkó, akinek sehogy sem akar bebarnulni a haja, és emiatt, a kortársaival ellentétben, nem ülhet rigóhátra és nem kaphat fegyvert. Mégis ő az, aki megmenti a Nádtengert a túlparton élő, gonosz harácsok támadásától.

Min dolgozol éppen?

Jelenleg négy könyvet futtatok párhuzamosan – mindig kedvem szerint, apránként rakom össze azt, amelyik éppen kiköveteli magának a figyelmemet.
Ezek közül három már megjelent sorozat soron következő része: a Rumini-levélregény, a Két kis dinó harmadik része, és a Lengemesék folytatása.
Dolgozom egy teljesen új ifjúsági regényen is. Ez egy nagyon izgalmas sakkregény lesz, amihez egy sakkoktató – sakk-rejtvényfejtő szoftver is kapcsolódik majd. Ez Polgár Judittal közös projektünk, hatalmas élmény együtt dolgozni vele.

Nagyon köszönöm Juditnak a kedvességét, az interjút.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s