Interjú magyar, spanyol ajkú és katalán gyerek- és ifjúsági könyvet írókkal, illusztrátorokkal: FINY Petra (író)

Finy Petra, következő interjúalanyom, a magyar kortárs gyerekirodalom egyik meghatározó alakja. Kifogyhatatlan az ötletekből, legyen szó A csodálatos szemüvegről, Bögreúr meséiről, A doki-ügyről, Az ovi-ügyről, A tesó-ügyről, Gréta garbójáról, a Lámpalány meséiről, A Fehér Hercegnőről és az Arany Sárkányról, Maja tizenkét babájáról vagy akár a most megjelenés előtt álló varázslatos Egy marék buborékról. Mesei világát átfűzi a feltétel nélküli elfogadás, a másság tisztelete, a család, a valahova tartozás fontossága, a természeti iránti tisztelet, a művészi igény. Könyveit olyan művészek illusztrálták mint: Gyöngyösi Adrienn, Herbszt László, Holló Anna, Szegedi Katalin, Szulyovszky Sarolta, Takács Mari, Tommaso Levente Tani stb.

Ha jól számoltam, már több mint tíz gyerekkönyvet tudhatsz magadénak. Hogyan kezdtél el gyerekeknek írni, hisz első könyved, a Histeria grandiflora, felnőtteknek íródott?

Az első rózsaszínű, nyalókákkal és üveggolyókkal díszített könyvem felnőtt könyv is, meg nem is. Kicsit már azon a köteten is érződik egyfajta infantilis kíváncsiság és gyermekded játékosság. A kötetet olvasva tehát valamennyire sejthető volt, hogy a gyerekkönyvek között kötök ki. Ezen kívül a Histeria grandiflora szövegeit nagyon erősen áthatja a képiség, az olykor szürreális vizualitás. A képek iránti erős rajongásomat pedig hol máshol élhetném ki a legjobban, ha nem a gazdagon illusztrált mesekönyvek világában.

 A Pagony Kiadónál megjelent Lámpalány meséi, Bögreúr meséi, Seprűsrác meséi című gyerekkönyveid a mai óvodáskorú gyerekek alvási, evési, viselkedési problémáit dolgozzák fel. Nemcsak szórakoztatnak, de segítenek is a hasonló helyzetekben levő gyerekeknek. Lesz-e folytatása a sorozatnak?

Nem tervezem, mert valahogy mindig is megrémítettek a hosszú sorozatok, kicsit félnék a kaptafás gondolkodástól, és az alkotói folyamat során szemtelenül felbukkanó panelektől. Ezen kívül, ikrek-jegyű ember lévén nagyon szeretem a változatosságot, és örülök, ha mindig új stílusú, hangulatú szövegen dolgozhatok.

 A csodálatos szemüveg című könyvedet Herbszt László egyedi illusztrációi díszítik. Mesélnél kicsit erről a könyvről?

Nagyon kedvelem a külföldön elterjedt picture book műfaját, amely nálunk sajnos még kevésbé ismert Valamiért még félnek tőle itthon a kiadók, nehéz kitörni a szöveghangsúlyos könyvek világából, mivel nálunk ennek van hagyománya. Pedig nem kellene tartani ezektől a könyvektől, legalábbis nekem ez a benyomásom A csodálatos szemüveg című könyv kapcsán. Minden korosztály kedveli Herbszt László igen eredeti képeit: az idősebbek nem hiányolják a több szöveget, mert a könyv olyan erősen hat rájuk vizuálisan, és persze a kisebbek is lubickolnak a gazdag képi világban.

 Gyerekként melyek voltak a kedvenc gyerekkönyveid?

Andersen meséi, különösen a Hókirálynő, az Aranymesekönyv, A delfines kislány, amelynek képei szinte szürreális festmények voltak, ezt különösen imádtam, a Kis Mukk, Locs-pocs kalandjai, Szegény Dzsoni és Árnika, Mary Poppins történetei, Momo és A végtelen történet, A micimackó, Tündér Lala, A kétbalkezes varázsló, de szívesen hallgattam nagyanyám előadásában Arany János balladáit, teljesen elvarázsoltak ezek az ijesztően varázslatos szövegek.

 Kik azok az gyerekkönyv-írók, költők akik meghatározták az írói pályafutásod?

Lázár Ervin, Balázs Béla, Pilinszky János, Weöres Sándor, Szabó Magda, Michael Ende, E.T. A. Hoffmann, de Csáth Géza borzongató, meseszerű novellái is hatottak rám, vagy Edgar Allen Poe misztikus rémtörténetei.

 Ha választhatnál bárkit a nagyvilágból, melyik illusztrátorral dolgoznál nagyon szívesen?

 Benjamin Lacombe, Rébecca Dautremer vagy Shaun Tan. A legközelebb talán Lacombe világa áll hozzám, és nemcsak azért, mert kamasz koromban nagy Poe-rajongó voltam, és imádom Tim Burton filmjeit, akiket ő is nagyon kedvel, hanem mert képeivel olyan érzékenyen reagál a sokszor fájdalmas, szomorú, vagy ijesztő szövegekre, hogy abból azonnal költészet lesz a papírlapokon.

A képek Finy Petra engedélyével kerültek a bejegyzésbe.

 Milyen szempontok szerint, hogyan választasz a lányaidnak mesekönyveket?

Külső megjelenés, illusztráció, tipográfia, nyomdai kivitelezés szerint és a szöveg irodalmisága, vagy eredetisége, humora alapján. Kicsit válogatós vagyok, de szerencsére egyre több különleges könyv jelenik meg itthon, úgyhogy érdemes rászánni az időt a keresgélésre. Persze, mint a legtöbb szülőt, engem is befolyásol, hogy milyen gyerekkori könyvélményeim voltak, most így kapták meg a lányaim például a Léghajóval a világ körül című könyvet Durreltől, mert a Léghajóval a dinoszauruszok földjén annak idején nálunk is nagy családi kedvenc volt.

A Csimota Kiadó Tolerancia-sorozatának egyik darabja A Fehér Hercegnő és az Arany Sárkány című mesekönyved, amihez Takács Mari készített varázslatos illusztrációkat. Hogyan született a történet?

A feladat az volt, hogy a másságról szóljon a történet, de amúgy teljesen szabad kezet kaptam. Végül egy olyan mese született meg, melynek stílusa talán a legjobban fejez ki engem: lírai, népmesei, szomorúan vibráló történet ez, sok-sok képpel és hasonlattal, amely fantasztikus kezekbe került. Örülök, hogy Takács Mari csodálatos képeivel jelenhetett meg a könyv.

 A lányaidnak melyik a kedvenc anya-írta könyvük?

A Fehér hercegnő és az Aranysárkány az illusztrációk miatt, a Maja tizenkét babája, aminek nagyon-nagyon szeretik Szegedi Katalin által festett képeit, és az Egy marék buborék című kötet, aminek szintén izgatottan várják a képeit Szulyovszky Sáritól. És van mostanában egy tündéres mese, amit esténként fejből mesélek nekik. Remélem, majd egyszer ebből is lesz könyv.

 Min dolgozol éppen?

Nagy munkán vagyok túl, mert júniusban jelent meg a Madárasszony című felnőtt regényem a Librinél, és most próbálok töltekezni egy picit, nagyon sokat olvasok, és képzőművészeti albumokat nézegetek. De persze a munka nem állhat meg: finisbe ért az említett Egy marék buborék című gyerekverses kötetem, ami ősszel jelenik meg a Kolibri kiadónál Szulyovszky Sára varázslatos képeivel. Herbszt László már illusztrálja az Egy Csepp Figyelem Alapítvány felkérésére írt Szárnyak és Paták című, cukorbeteg mellékszereplős könyvet, amely a Kolibri kiadói hátterével lát napvilágot jövő tavasszal. Elkészült egy archaikus mesevilágot idéző meseválogatás a földrészekről az NKA- alkotói ösztöndíjának segítségével Mesél a Föld címmel. A Pagony kiadónak a világ nagy városairól írok meséket. Elkezdtem írni egy kamaszoknak szóló sci-fi-fantasyt Szimplex címmel a Kolibri kiadónak. És szeretnék még egy-két verset írni a Librinél jövő tavasszal megjelenő Kanyar című felnőtt kötetemhez. Nem unatkozom, és persze még a lányokra és a férjemre is kell tudnom szakítani időt.

Nagyon köszönöm, Petra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: