Armin Beischer-Cornelia Haas, A nagy folyón túl (Más allá del gran río)

84-261-3374-6
Mindig különös figyelemmel viseltettem azon gyermekkönyvek iránt, amelyek segítséget nyújtanak a gyerekeknek ahhoz, hogy bizonyos élethelyzetekben megélt nehézségeket, fájdalmakat, veszteségeket megértsenek, feldolgozzanak. Azt gondolom, hogy ilyen típusú mesekönyvekből sosincs elég, és minél nagyobb a választék, annál könnyebb nekünk, felnőtteknek, hogy segítségül hívjunk egy-egy ilyen jellegű, minőségi gyerekkönyvet.

A nagy folyón túl (Más allá del gran río ) című képeskönyvet a spanyolországi Juventud kiadó adta ki 2004-ben. Az eredeti német kiadás Über den großen Fluss címen jelent meg 2002-ben, a düsseldorfi Sauerländer kiadó gondozásában.

A Juventud Kiadót 1923-ban alapította José Zendrera Fecha. A honlapjukon olvasható bemutatkozó szerint, munkájukra már a kezdetektől fogva jellemző volt az eredetiség. Egyike azon gyermekkönyvkiadóknak, ahol nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a kényes témákat feldolgozó történetek megjelentetésére. Céljuk a figyelem felkeltés, az elfogadásra, a toleranciára való nevelés, a nyelvi, hovatartozási, szociális, kulturális sokszínűségre történő figyelem felkeltése. Tevékenységüket, témaválasztásukat leginkább a magyarországi Csimota Kiadóhoz tudnám hasonlítani. Többek között a következő kategóriákkal találkozhatunk a honlapjukon: szolidaritás, tolerancia, barátság; iskolai zaklatás; félelmek legyőzése; szeretett személy elvesztése; család; természet és ökológia; nevetve olvasni stb.

A könyv írója, Armin Beuscher, 1958-ban született. Evangélikus teológiai tanulmányokat végzett. Németül több könyve is megjelent már, spanyolul csak ez az egy. A történet egy nyuszi és egy mosómedve barátságáról szól, az elválásról, a veszteség okozta bánatról. A képeskönyv kevés szöveggel, de nagyon hatásosan kezeli azt a témát, amiről kevés szó esik még magyar gyerekkönyvekben: mi történik akkor, ha valaki, aki számunkra fontos, eltávozik. 84-261-3374-6img4

Az elválás feldolgozását segíti a Mese a rózsaszín elefántról, aki nagyon szomorú volt, aztán újra jobban érezte magát című gyerekkönyv is, amiről korábban már beszéltem. A könyv szerzője, egyik kedvenc illusztrátorom, Eric Battut. Ez a mesekönyv először 1999-ben látott napvilágot német nyelven, Zürichben, a Bohem Press adta ki. Magyarországon a Naphegy Kiadó gondozásában Szigethy Katalin fordításában jelent meg 2007-ben.

A két könyv között több hasonlóság is felfedezhető: megható, lírai történetben mondják el, mi történik akkor, amikor valakit, akit szeretünk, elveszítünk; megerősít abban, hogy a bánat, a sírás az élet természetes része, és ha valami fáj, bánt, azt meg kell élni, beszélni kell róla; kevés szövegben, de lényegre törően beszélnek a veszteségről és arról, hogyan lehet elindulni a történtek feldolgozásának az útján.
Mindkét képeskönyv nagy formátumú, és képi világukban nincsenek felesleges, figyelmet elterelő apró részletek. Kedves, nagy figurák uralják az oldalakat, a meleg színek dominálnak. Ahogy Eric Battut kiselefántját azonnal szívébe zárja az ember, nem történik ez másként Cornelia Haas zoknifülű nyulával, kedves mosómedvéjével.

Armin Beuscher mesekönyvében a nyúlnak el kell távoznia nagy folyón túlra. Elmondja a barátjának, a mosómedvének, hogy nem maradhat, örökre el kell mennie, és hogy sajnos barátja, a mosómedve, nem tarthat vele. A mosómedve elkíséri jóbarátját a folyóig, fájdalmas búcsút vesz tőle. 84-261-3374-6img3 Visszatér három másik barátjához az elefánthoz, az egérhez és a kacsához, hogy elmesélje nekik, mi is történt közös barátjukkal, a nyúllal. Együtt élik meg a nyúl elvesztése okozta fájdalmat. Együtt emlékeznek a nyúlra, együtt énekelnek és megfogadják, hogy eztán többször énekelnek majd, hisz barátjuk, a nyúl, biztos hallja őket.

Cornelia Haas , a könyv illusztrátora, 1972-ben született német művész. Rajzolt már Michael Ende, Sabine Both, Alison Ritchie, Annette Swoboda, Christian Tielmann, Marjaleena Lembcke, Thomas Endl, Dorothee Haentjes, Udo Weigelt, Verena Carl stb. gyerekeknek írt történeteihez.
A képeskönyv 32 oldalas és Spanyolországban 12 euróért lehet megvásárolni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: