Marta Gómez Mata- Carla Nazareth: Fantansztikus anyukák világa (Un Mundo de Mamás Fantásticas)

DSCN8594Marta Gómez Mata és Carla Nazareth két nagysikerű könyve után Anyukák világa (Un mundo de mamás), Nagymamák és nagypapák világa (Un mundo de abuelos) itt a harmadik, amit ugyancsak a spanyolországi Comanegra Kiadó adott ki. Ezúttal ez a példány Mártától indult útjára, meglepetésként érkezett a tegnap.
A Marta Gómez Martával készített interjúm magyar változata ITT olvasható.

A Fantansztikus anyukák világa (Un Mundo de Mamás Fantásticas) már két nyelven is kapható: katalánul és spanyolul is. Aki ismeri az előző két könyvet, jogosan kérdezhetné, egy újabb ugyancsak anyukákról szóló könyv? Miben különbözik ez a könyv a korábbi Anyukavilágtól? A válaszom: ezt az alkotást is az anyukák iránti csodálat, tisztelet hatja át, de most főként arra tevődik a hangsúly, hogy a felnőtté cseperedett híres gyerekeiket hogyan nevelték, milyen eszmék, elvek, gondolatok mentén. Ebben a gyerekkönyvben felfedezők, tudósok, festők, zeneszerzők, filmbéli szereplők, mesehősök, mondai alakok, irodalmi alkotások szereplőinek anyukáit stb. ismerhetjük meg. Marta Gómez Mata új könyvében újra egy huszonöt anyukát számláló izgalmas, anyukatipológiát állít össze.
Mindhárom könyvének erőssége a szöveg egyediségében mutatkozik meg, Márta ötletes, választékos, finom nyelvezetében. Sosem untat, hanem egyre inkább kíváncsivá tesz, terelget, kérdéseket, gondolatokat fogalmaztat meg. A könyv nem hírességek anyukáiról szóló információk gyűjteménye, hanem finom sejtések, megérzések gyűjteményéé. Vajon milyen lehetett például Marie Curie anyukája?
Ezekben az anyukákban az a közös, hogy önzetlen szeretetükkel gyerekeik nevelésére mindig időt szántak. Minden helyzetben a gyerekük iránti gondoskodásuk, szeretetük volt az alapja döntéseiknek, tetteiknek. DSCN8596 Íme az anyukalista: Robin Hood anyukája, Sherlock Holmes anyukája, az ogre anyukája, Sancho Panza anyukája, Marie Curie anyukája, a csúnya kiskacsa anyukája, Harisnyás Pippi anyukája, Einstein anyukája, Anna Pávlova anyukája, Péter Pán anyukája, King Kong anyukája, Alíz anyukája, Gáspár király anyukája, a kegyetlen farkas anyukája, Marco Polo anyukája, Luther King anyukája, Arhimédesz anyukája, Seherezádé anyukája, Buster Keaton anyukája, Csajkovszkij anyukája, Kis Hableány anyukája, Kleopátra anyukája, Frida Kahlo anyukája, Tom Sawyer anyukája, az Anyuka anyukája.

Hogy milyenek is ezek az anyukák? Itt van például a könyv első a sorban: Robin Hood anyukája. Belevaló, talpraesett bátor anyukával van dolgunk, aki már a kezdetektől fogva megtanítja csemetéjét a legalapvetőbb dolgokra, például arra, hogy csak az igazság útja a járandó út, hogy mások életének jobbá tételéért vívott harc a legfontosabb, hogyan kell az íjjal bánni, és arra is, hogyan kell kenyeret dagasztani. Amikor gyermeke eléri a felnőttkort, megnyugodva tapasztalja, hogy az, ahogyan nevelt, nem volt hiábavaló. Gyermeke tiszta szívű, bátor felnőtté vált, aki mindenkor kiáll az igazság mellett. Bátran harcol azokért a célokért, elvekért, amelyekben mélyen hisz.

Robin Hood anyukája néha előveszi ládája alján meghúzódó fényképalbumait, és szeretettel emlékezik azokra, akik élete során keresztezték útját, akik részesei voltak örömének, bánatának.
A második anyukánk a Sherlock Holmes anyukája, aki felnőtt gyermekét figyelve, sokszor kérdezgeti magától, hogy tudott egy olyan szétszórt, kissé rendetlen anyuka mint ő, ilyen rendszerető, következetes, idejét csodásan beosztó, lángelméjű gyereket nevelni. Szeretettel emlékszik vissza azokra a régi időkre, amikor a gyerekei végigkutatták a házat, atlaszokat, térképeket böngésztek, mindent felforgatva nyomoztak. Természetesen kelléktárából nem hiányoznak nagyítók és a mézes keksz receptje.

A harmadik anyuka hozzánk, magyarokhoz is kötődik, így külön köszönet Mártának, hogy Magyarországra, Budapestre is gondolt, és azért is, hogy nem is akárhogy említi a magyar fővárost. No, de lássuk csak, milyen is az ogre anyukája. Látszólag döntéseiben tántoríthatatlan, két lábbal áll a földön, néha végletes figura. Kétféle minősítést ismer, ha könyvről, filmekről, ételekről van szó: jó és rossz. Természetesen az ogre anyukája saját macskával is rendelkezik, aki hű barátja.DSCN8601
Az ogre-anyuka hozzá nagyon hasonló kirobbanó természetű ogre-gyermeket nevelt, akinek buzgón írta a leveleket onnan, ahova épp utazott. Ez alkalommal például Budapestről.
Ogre-anyuka kiemelt könyvbéli levele:

Én szeretett ogrém,

ezt a levelet utazások közti szabad percemben írom neked.
Budapest csodálatos város, sosem fogy ki a látnivalóból.
Megállás nélkül sétálgatok, sosincs elegem a terekből,
sarkokból, homlokzatokból. De, nehogy kételkedj,
kedves kis ogrém, mert amikor megállok,
hogy egy-egy kávét elszürcsölgessek
(nem tudod elképzelni, milyen gyönyörű kávézókat látni errefele),
mindig arra gondolok,
vajon jól vagy-e, mit csinálsz éppen.
Rád gondolok, sokat gondolok rád.
Csak szerettem volna, hogy ezt tudd,
és szerettem volna küldeni neked egy érdekes magyar postai bélyegző lenyomatot.

A Duna mellől,
utazó anyukád
Az ogre anyukája mellett ott lapul a könyvben a Marco Polo anyukája is, aki büszkén lépked Velence szűk utcácskáin, zegzugos terein. Gyermeke apró kora óta meg volt győződve, hogy apja, nagybátyja nyomdokain haladva, gyermekéből jó hajós, remek felfedező válik majd. Ő maga is nagy kalandor, ahogy minden olyan anyuka, aki naponta felkerekedik, hogy a családi teendőket elintézze.
És ott van Seherezádé anyukája is, aki a mesélés nagymestere, akinek mindig akad egy gyógyító mese a tarsolyában, s ha az álom késlekedik, ő mindig tudja, milyen történettel lehet előcsalogatni, siettetni az érkezését. Megismerhetjük Buster Keaton anyukáját is, akinek életét a művészet határozta meg: hangszeren játszott, szavalt, énekelt. Felnőtt fia sikereit látván, örömmel nyugtázza, érdemes volt bevezetni gyermekét az általa oly nagyon csodált színházi világba.
Martin Luther King anyukája sem hiányozhat a fantasztikus anyukák listájáról. Három gyereke mellett, sokszor felidézi azt az időszakot, amikor még gyermekeket taníthatott, amikor nem akadályozták abban, hogy a tanításnak éljen. Ő az az anyuka, aki megtanította a gyerekeinek, milyen sokszínű a világ a bőrünktől kezdve, a zenén át, az álmainkig. DSCN8605
És kihagyhatatlanok a sorból az Anyukák anyukái, akik olyan időkben szerettek, neveltek gyereket, amikor nem voltak mobiltelefonok, számítógépek. Ők a világon a legbölcsebb anyukák. Szakértői a mesemondásnak, főzésnek. Senkinek nincs olyan helyismerete, mint nekik. Matekfeladatokat oldanak, a fizikához, kémia sem áll távol tőlük. Értenek az építészethez, tökéletes lakberendezők és logisztikában is verhetetlenek.

Ezek az anyukák mindnyájan az Anyukaakadémia tagjai. Ott gyűlnek össze, hogy költészetről, fotóművészetről, házi kedvencekről, kedves emlékekről, konyhaművészetről társalogjanak, és hogy a mindennapi rohanások után megpihenjenek. Nemcsak az Akadémiát látogatják szívesen. Együtt hódolnak kedvenc időtöltésüknek a táncnak is, mert mesterei a merenguének, a swingnek, a mambónak, a tangónak, a keringőnek, sőt még a bolerónak is.

Carla Nazareth a hozzá megszokott finom stílusban kelti életre Marta Gómez Mata fantasztikus anyukáit. Összekovácsolt magas színvonalt képviselő szerzőpárossal van dolgunk, így már előre várható volt, hogy most sem kell csalódnunk.

Ez a könyv 25 szeretetteljes, gyermekéért harcoló, gyermeke életét szebbé tenni akaró, áldozatkész anyukáról szól. Olyanok ők mind, mint amilyen a te anyukád is.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: