Davide Cali, Anna Laura Cantone: Un papá a la medida (Apukát méretre)

DSCN8847Davide Cali és Anna Laura Cantone könyve 2004-ben látott napvilágot a francia Éditions Sabarcane kiadónál. Spanyolországban 2005-ben jelent meg először az Edelvives Kiadó gondozásában, a legújabb kiadás legutóbb 2011-ben.

Aki valaha kezében tartott legalább egy Anna Laura Cantone illusztrálta gyerekkönyvet, és esetleg szerencséje is volt, hogy Anna Laura Cantonét élőben hallhatta előadni, az tudja, hogy a képi világa pont olyan különleges, kreatív, egyedi humorú, szeretetteljes, mint amilyen ő. Ugyanolyan felejthetetlen élmény hallgatni őt, mint amilyen élmény nézegetni az általa illusztrált képeskönyveket. Ami a leginkább szerethetővé teszi a művészetét, az, ahogyan látja, értelmezi a világot. Minden tárgyban, formában funkciót, értelmet lát, és pozitív lelkülete ott van minden általa megjelenített pici részletben is. Ő a nem mindennapi technikai megoldások művésze.

Ami legelőször megragadott a figuráiban, hogy a testrészek: a nyak, a fej, az orr, kezek, lábak, mellek a törzshöz viszonyítva hol túl rövidek, hol túl hosszúak. A felnőttek általában nagyon nagyok, a mellettük álló gyerekek meg szinte a zsebükben is elférnek :-).DSCN8852
A legkedvesebb felfedezés, hogy a nyurga orrok alatt, ha a szereplők épp mosolyognak, biztos fültől fülig nyúlik a szájuk. Megadják a módját a vidámkodásnak. No, meg ott vannak az egymás mellett szorosan meghúzódó, kis bogyószemek. Ha a figurái arcát nézegeted, szinte biztos, hogy mosolyogni kezdesz. Szeretem, hogy a figuráinak több vonallal ad végleges formát, és azt is, ahogy ceruzával beleír, belefirkant a rajzaiba. Az illusztrációk nézegetésekor sokáig el lehet időzni a kis részletek tanulmányázásával (például a kabátgombok kidolgozottságán).

Az Un papá a la medida (Apukát méretre) című gyerekkönyv írója, David Cali, Svájcban született 1972-ben. Jelenleg Olaszországban él. Gyerekeknek szóló művei több mint 25 országban láttak már napvilágot. Néha Taro Miyazawa and Daikon írói álnév mögé bújik. Tudomásommal magyarul még sajnos nem jelent meg egy könyve sem. Olyan neves illusztrátorokkal dolgozott már együtt, mint Philip Giordano, Sara Welponer, Simone Frasca, Éric Heliot, Benedicte Guettier, Anne Rouquette, Valerio Vidali, Marco Somà, Serge Bloch etc.

A történet főszereplője egy kislány, aki szerint az ő anyukája a legokosabb, legszebb, legsportosabb, legerősebb az anyukák között, és e mellett még a kirakósok verhetetlen szakértője is. Egy ilyen anyukához pedig hozzá illő társ szükségeltetik, egy okos, jóképű, erős, sportos apuka. Indulhat hát az anya és lánya által megfogalmazott apuka-kereső hirdetés. Érkeznek is a jelöltek szép számmal. Az első sajnos nem erős, a másodiknak alig van haja, a harmadik nem tud számolni, a negyedik utálja a kirakósokat, az ötödik nem tud görkorcsolyázni, a hatodik pedig egyszerűen nem tűnik szimpatikusnak. Az apuka-jelöltek közül az utolsó sem éppen filmszínész, még csak nem is olyan erős, sportos testalkata sincs, de nagyon-nagyon szimpatikusnak tűnik, úgyhogy végül rá esik a választás.

Az új apuka alacsony, sokkal alacsonyabb, mint a többi apuka. Rosszul számol, de sok verset tud, szereti az állatokat és tud főzni. Nagyon kedves és megnyerő modorú, sokkal kedvesebb, mint a többi apukák. Esténként pedig mesét olvas, néha nem is csak egyet, kettőt is. Még ha nem is tud görkorcsolyázni, és a kirakósoknak sem a szakértője, mégis ő a legjobb új apuka.DSCN8853

Az Apukát méretre című képeskönyv egy olyan kislányról szól, akinek nincs apukája, és aki nagyon szeretne egy olyat, aki méltó társa lenne édesanyjának. Davide Cali olyan témákra is rávilágít, amelyek napjainkban egyre aktuálisabbak, egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Például a csonka családok, az új szülő érkezése a családba. Öröm azt látni, hogy egyre több olyan képeskönyv kerül a könyvesboltok polcaira, amelyek segítenek a gyerekeket bizonyos élethelyzetek megértésében, fájdalmas események feldolgozásában, kérdéseket fogalmaztatnak meg, válaszokat nyújtanak nehéz helyzetekben.
Anna Laura Cantone rajzai nélkül már el sem tudnám képzelni ezt a Davide Cali-történetet.

Végkövetkeztetésként:
Hogy mi a szerethető, minőségi képeskönyv receptje? Végy séfként (kiadó) egy kreatív, kényes témáktól sem félő, tehetséges gyerekeknek írót. Adj hozzá egy humoros, zseniális megoldásokat kitaláló, különleges illusztrátort, és kész is a remekmű.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: