Interjú magyar, spanyol ajkú és katalán gyerek- és ifjúsági könyvet írókkal, illusztrátorokkal: BOHONY Beatrix (illusztrátor)

MARBUSHKA-team1Bohony Beatrix nevéhez ma már azonnal a Marbushka játékvilágmárkát társítjuk. Az Ő életútja remek példája annak, hogy kreativitással, jól megtervezett irányvonallal, kitartással, áldozatkész munkával hogyan lehet olyan csodát alkotni, amire a világban is felfigyelnek. Zöld Lászlóval egy olyan játékmanufaktúrát álmodott meg, ahol egyesül az egyediség, az ötletesség, a művészi igény és a gyerekek iránti tisztelet és mély szeretet. Gyönyörű, izgalmas társasjátékokat álmodnak meg, és külön odafigyelnek a legapróbb részletekre is. Minden játékuk kézzel festett. Aki esetleg még nem ismerné a csodákat, amiket alkotnak, íme itt az ideje.

Gyerekként mi volt a kedvenc játékod? Már akkor elkezdted a saját tervezésű játékokkal való ötletelgetést, vagy ez azért sokkal később kezdődött?

Sajnos nem voltak igazán jó játékaim, akkoriban itthon nem voltak egyénre szabott lehetőségek, csak a sztereotípiák: ha lány vagy Barbie-val játszottál, ha fiú matchbox-szal. Mivel a szüleim nem engedhették meg maguknak az utánajárást ezért ajándékozáskor nagyon kicsi volt a találati arány. Már akkoriban elkezdtem kiegészíteni a hiány okozta réseket, így tényleg állíthatjuk, hogy korán elkezdtem a játéktervezést.

Mióta létezik a Bohony kiadó és pontosan mivel foglalkoztok?

Az Iparművészeti egyetem (MOME) elvégzése után 2001-ben kis grafikai stúdiót alapítottunk a férjemmel és reklámgrafikával foglalkozunk. Ez alatt az idő alatt szerzett tapasztalataink segítenek minket a Marbushka arculatának, képanyagának tökéletes megjelenésében és játékok precíz kivitelezésében. 2010 óta kizárólag a Marbushka tölti ki a mindennapjainkat.marb5

Mit kell tudnunk a Marbushka Játékmanufaktúráról?

A Marbushka csapat magját jelenleg ketten alkotjuk: Bohony Beatrix és Zöld László. A kreatív rész mindkettőnk számára izgalmas és inspiráló, de ahhoz, hogy mindez működjön a háttér munkákban is ugyanúgy helyt kell állnunk. Én (Bohony) vagyok a kreatív részért a felelős. Elkészítem az illusztrációkat, megtervezem a játékokat, megfestem a hozzávaló bábukat, írom és fotózom a blogot. A férjem feladata, hogy a megvalósíthatóság korlátai közé terelgesse a fantáziámat és előkészítse és levezényelje a gyártást. Valójában ennél sokkal többet is tesz: minden egyéb felmerülő “apróság” is az ő hatáskörébe tartozik. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb támogatást a tőle kapom és maximálisan vállalja a megvalósítással járó terheket is. Nélküle a Marbushka nem működhetne. Idén új irodába költöztünk és végre van segítségünk is.

Szerinted milyennek kell lennie egy minőségi gyermekjátéknak? Bojkának, a kislányotoknak van-e kedvenc Marbushka-játéka?

Szülőként szembesültünk vele, hogy a gyerekjáték mint alacsonyabb kategória van jelen a köztudatban. Mi másképpen gondolkodtunk: nekünk a gyerekeket körülvevő tárgyi kultúra kortól függetlenül meghatározó, mert az ismeretek mellett az igényesség is ilyenkor rögzül. Nem tudtuk elfogadni az uniformizált slágerjátékok alacsony minőségét és számunkra kétes értékrendjét. A legtöbb játék sajnos nem váltja be azt, amit a doboz vagy a reklámja ígér, ráadásul a gyártásukhoz felhasznált alapanyagok nem mindig veszélytelenek. Mi bíztunk benne, hogy lehet ezt másképpen is: megpróbáltunk természetes elemeket felhasználni a gyártás során… és sikerült. Környezettudatosan élünk, nagy erőfeszítéseket teszünk, hogy a lehető legkisebb környezet terheléssel járjon a játékaink előállítása és majd egyszer a lebomlása is. Addig pedig minél több generáció tudja használni.
Bojka kedvenc játéka a Charm, vagyis Bűbáj, ami igazán csajos intrikás társas, nagyon büszkék vagyunk rá.marb3

Bojánát is bevonjátok a játéktervezési, játékkészítési folyamatba?
Az első neki szóló illusztrációk és a játékok elkészülése óta is ő a Marbushka motorja. Bojána fejlődési korszakai egyértelműen meghatározták a palettánkat, de ahogyan nőtt már nem csak a múzsánk lett, hanem egyre nagyobb szerepet vállalt a tervezésben is. Mostanában új ötletekkel áll elő, pl. a Full Moon Circus a két körös játékpályája kifejezetten neki köszönhető. A képi részt ritkán álmodja meg helyettem, de nagyon kritikus szemmel nézi a végeredményt. Sokat segít a rálátása és az elfogulatlan, objektív kritikája.

Magyarországon kívül hol forgalmazzák még, milyen országokban, a Marbushka-játékokat? Mi az a három Marbushka-játék, aminek a legnagyobb sikere van a beérkező megrendelések alapján? Egy-két mondatban mutasd be ezeket nekünk.

Marbushka jelen van Ausztráliában, Lengyelországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Skandináviában, és még jó néhány országban, de szerencsére itthon is egyre több játékbolt polcairól mosolyognak vissza ránk ezek a játékok. Ami a rangsort illeti, korábban egyértelműen Az elveszett nyakék volt a listavezető, de ahogyan a nemzetközi vérkeringésbe bekerültünk (és ez a tény sokszínűbb ízlésvilágot eredményezett), szinte fej-fej mellett haladnak a játékaink. A Grand Prix, a Full Moon Circus Az elveszett nyakékkel az elsők, de a Placcs, a Bújócska, és a HUH kártyajátékok alig maradnak le mögöttük… de mivel még fiatal a Marbushka, ezért minden napról napra változik.

Spanyolországban forgalmazzák-e a játékaitokat?
Igen, szerencsére egyre nagyobb az érdeklődés, az ottani képviselőnk a Blaubloom cég.
Blaubloom – P.I. Can Clapers, c/ Cementiri Nou, 2 C, 08181 Sentmenat, http://www.blaubloom.com

Hogyan születik egy játék? Mi az, amire a leginkább figyelni kell egy játék megtervezésekor?

Nekünk nagyon fontos, hogy a játékaink ne okozzanak csalódást a gyerekeknek, mindig kifogástalan minőségben érkezzenek meg hozzájuk, a látvány elvarázsolja őket, a színek élők legyenek, a játék pedig tartós, hogy akár még az ő gyerekeik is játszhassanak vele. Arra törekszünk, hogy emberközeli, környezetbarát anyagokat használjunk, a figuráinknak lelke legyen, lehessen szeretni őket. A szülő mesebeli történetekre, egyszerű játékszabályokra számíthat, olyan játékokra, amelyben nem a versengést, hanem a közös játék örömét élheti át a kisgyermekes család.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást egy új játék elkészítésekor?

Az álmaink és a megvalósíthatóság összehangolása. Nehéz korlátok közé szorítani a fantáziánkat, a gyártás adta lehetőségek és a vágyaink gyakran keresztezik egymást. marb4

Nekem az egyik kedvenc Marbushka-játékom Az elveszett nyakék. Mesélj kicsit erről a gyönyörű társasjátékról, annak születéséről.

Az elveszett nyakék alapja egy Grimm mese részlet. Ebben a mesében is a királyfinak három próbát kell kiállnia, ezek közül az egyik az, hogy a királylány nyakékének gyémántjait meg kell találnia a fűben, összeilleszteni és az átok akkor törik meg, ha a nyakára is illeszti a kész láncot. Ez a játék kisebbeknek szól és csapatmunka a nyakék összeállítása, így szó sincs versenyzésről. A kudarctűrést nem teszi próbára, viszont a kreativitást és a finommotorikus mozgást fejleszti.marb7


Gyerekkönyvek illusztrálásával is foglalkozol, vagy ma már a játékok tervezése tölti ki minden idődet?

A játéktervezés és -készítés szerintem nem nagyon különbözik a könyvillusztrációtól, csak ebben az esetben a mesevilág térbe kerül. Nagyon fontos számomra, hogy a Marbushka keretein belül a saját álmaimat valósítom meg, és nem másokét, mint illusztrátorként vagy tervezőgrafikusként. Bebizonyosodott, hogy nem tudok irányítás alatt dolgozni a kompromisszumok hosszú sorát nem tudom vállalni.

Milyen terveitek vannak? Min dolgoztok jelenleg?
Jelenleg számos újdonságon dolgozunk, egyre nagyobb léptekkel haladunk és egyre különösebb irányt vesz a játéktervezés. Nagy álmom, hogy sikerüljön megvalósítani a Marbushka kreatív vonalát, amit két bélyegző szettel indítottunk volna útnak az év elején, de sajnos a kivitelezés költségei nem tették lehetővé, hogy megvalósuljanak. A másik álmunk egyelőre titok.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: