Interjú magyar, spanyol ajkú és katalán gyerek- és ifjúsági könyvet írókkal, illusztrátorokkal: KESZEG Ágnes (illusztrátor)

34909_1224676995362_6654206_nKeszeg Ágnes Kolozsváron élő, sokoldalú művész. Tervezett már gyerekruhákat, képeslapokat, rajzolt már a romániai, mexikói, a kínai, a törökországi, a belga, a spanyolországi Elle divatmagazin, a Psychologies és a magyarországi InStyle számára. Készített már divat naptárt, egyedi divatbabákat, gyönyörű selyemsálakat tervez és a kolozsvári Napsugár, Szivárvány állandó külső munkatársa. 2006-ban jelent meg az első általa illusztrált könyv, Szilágyi Domokos: Lám, egymást érik a csodák a Cerkabella gyermekkönyvkiadó gondozásában. Azóta illusztrált már Zalán Tibor, Demény Péter, Máté Angi, Csoóri Sándor, László Noémi, Balázs Imre József stb. szövegeihez. Legtöbbször akvarellt, színes tintákat és színes ceruzákat használ a rajzoláshoz, de nem idegen tőle a kollázs, a linómetszet készítése sem. Munkájára a gondosan kidolgozott részletek, az élénk színek, légies formák, az energikusság, a technikai sokszínűség a jellemző.

Gyerekkorodban mi szerettél volna lenni?
Konkrét mesterséget nem választottam magamnak gyerekkoromban, de nem is mertem arra gondolni, hogy felnőttként majd csak rajzolni fogok.

Volt-e gyerekként kedvenc meseillusztrációd, kedvenc mesekönyved?

Kedvenc mesém volt a Lúdas Matyi, rengeteg részlettel mesélték a szüleim, hogy változatos legyen, mindig azt kértem. A nővéremmel, ahogy elkezdtünk olvasni, a Csipikét szerettük meg. Lemezen az Irgum Burgum Benedeket hallgattuk a legtöbbet és könyv formában az illusztrációk miatt kedvenc volt a Pöttyös Panni és a Laci és az oroszlán.

Máté Angi, Ez egy susogó levél, Cerkabella, 2011.

Máté Angi, Ez egy susogó levél, Cerkabella, 2011.

Hogyan kezdődött a gyerekirodalommal való szövetséged ?

Utolsó éves voltam az egyetemen, amikor rájöttem, hogy inkább a rajz érdekelne tovább, nem a divattervezés. Mindig is szerettem egy megadott témára kreatívan válaszolni, és az illusztrálás erre nagyon jó. Az első felkérés a Cerkabellától jött, küldtem próbarajzokat és hamarosan elkészült az első könyv 2006-ban, Szilágyi Domokos. Azóta most már több mint húsz van, hét év alatt, Magyarországon, Romániában, magyarul, románul. Közben Demény Péterrel 2009-ben megkaptuk az Aranyvackort, tavaly a Blanka birodalma Marosvásárhelyen Legszebb Könyv-díjas lett és úgy érzem, még sok mindent nem mutattam meg.

Kik azok a gyereknek írók, akiknek a szövegeit szívesen olvasod?

Próbálom mindig elolvasni az újdonságokat, újraolvasni a klasszikusokat. Nem tudok kedvenceket megnevezni, sok van.

Utasítottál már vissza gyerekeknek írt művet? Ha igen, miért? Hogyan zajlik nálad egy gyerekirodalmi szöveg illusztrálása? Milyen technikákat alkalmazol?

Ritkán fordult elő, de időhiány miatt. Igazán nem is kaptam olyan szöveget, amit mondjuk a “minősége” miatt kellett volna visszamondanom.

Balázs Imre József, Blanka birodalma, Koinónia, 2012.

Balázs Imre József, Blanka birodalma, Koinónia, 2012.


Amikor egy új könyvnek fogok neki, néhány hét után készül el az első illusztráció. Ez a legfontosabb része a munkának, megtalálni a megfelelő technikát, a színeket, megtervezni a szereplőket, a helyszíneket, elkészíteni egy általános tervet a könyvről. A technika változik egy-egy kicsit. Nem akarom minden könyvemet egyformára tervezni, minden szöveg más, és minden új megbízást próbálok egyedien megoldani. Általában akvarellel és színes tintákkal festek, rajzolok, sokat kísérletezem a kollázzsal is, ezeket a technikákat soha nem lehet eléggé kimeríteni.

Az illusztrálás mellett mivel foglalkozol még?

Egy évből mondjuk tíz hónapot rajzolok és a másik kettőben marad időm babákat készíteni, sálakat tervezni. De sok tervem van még, szeretnék ékszerekkel is foglalkozni, bővíteni a design-termékeim sorozatát. Eddig selyemre nyomtattam a rajzaimat, ezekből lettek a sálak, az idén tavasszal készült el egy kis szériában gyártott ing-kollekció, selyemből, az anyagmintáimmal, képeslap-sorozatokat készítettem díszdobozban és porcelánból a babákat. De végül minden termék alapja az illusztráció.

Erdélyben élő illusztrátorként mennyire nehéz külföldi megbízásokat kapni?

Pár éve kapok külföldi megbízásokat is, de ezek inkább a divatillusztrációkra vonatkoznak. Jelent meg rajzom Kínában, Mexikóban, Törökországban, Spanyolországban, Belgiumban, mert régi munkatársa vagyok az Elle-nek. A blogomnak is elég nagy nézettsége van és meglepő módon, a világ minden részéről. Most egy nagy amerikai üzletláncnak tervezek képeslapot, ők csak papírárukat forgalmaznak.

Botanic selyemsál-kollekció darabja

Botanic selyemsál-kollekció darabja


Úgy érzem, semmi hátránya nincs annak, hogy itt élek, külföldön is ugyanolyan nehéz láthatóvá válni. Sok év tapasztalat kell és arra jövök rá, hogy ezek az elismerések, felkérések akkor jöttek, amikor felnőttem az ottani elvárásokhoz.

Ha egy szóban kellene jellemezned a mostani életed, mi lenne az a szó?

Harmónia.

Van-e klasszikus szövegálmod? A nagy klasszikusok közül kit illusztrálnál szívesen?

Egyszer a Piroska és a farkast szeretném illusztrálni vagy az Alice-t, a Hamupipőkét. De igazán ezt szeretem a munkámban, hogy mindig meglepetésszerűen jönnek a különböző szövegek.

Ha hivatást kellene változtatnod, mire cserélnéd a rajzolást?

Biztos, hogy nem cserélném fel. De lennék ékszerész is, kalapkészítő vagy cipész is szívesen. Mindenképpen valami kis műhelyben dolgoznék.

Vannak-e kiállításaid? Hol lehet megtekinteni a munkáid?

Inkább csoportos kiállításokra küldtem az utóbbi időben az eredeti rajzokat, könyvbemutatókon is van úgy, hogy néhány eredetit a kötetből kiállítok. Mindegyre kapok felkéréseket, itthon is, Magyarországról is. De egyéni kiállítást is tervezek Bukarestben; egy ilyen kiállítás megszervezése viszont hosszú folyamat és a kivitelezése nem csupán tőlem függ. Mondjam úgy: nem én szervezem. Állítottam ki Kolozsvárt, Bukarestben, Budapesten.

Milyen gyerekkönyveket illusztráltál az utóbbi időben? Milyen terveid vannak, min dolgozol most?

A szerzőket mondom, az utóbbi időből: Zalán Tibor, Móra Ferenc, Jókai Mór, Margery Williams, Edmondo de Amicis, Máté Angi, Demény Péter, Balázs Imre József. Egy könyv illusztrálása több hónapos munka, ezért mostanában évente csak 2-3 könyvet tudok elvállalni. Most két könyvön dolgozom konkrétan és még tervben van egy. Izgalmas szövegeket kaptam, egyik Răzvan Georgescu dokumentumfilm rendezőtől jött, hét meséhez készítek fotózott kollázsokat.

Móra Ferenc, A cinege cipője, Móra, 2012.

Móra Ferenc, A cinege cipője, Móra, 2012.

Ez románul és németül fog megjelenni. Kicsit művészibb, elvontabb illusztrációk ezek, hiszen a mesék sem kimondottan csak gyerekeknek íródtak. Nagyon sokat kísérletezem a munka elkezdése óta. A második könyv a bukaresti Art Kiadónál fog megjelenni, Marin Sorescu- meséket illusztrálok. Rövid mesék arról, hogy hova mehetünk otthonról, a cirkusztól az Északi-sarokig, történetek az állatkertben, a tengeren, a holdon, az űrhajóban. Itt is használok kollázst, de másként, mint az előző kötetnél, ez sokkal rajzosabb, apróbb. Egyéb tervek: szeretnék illusztrált kártyákat készíteni, egy romániai tervezővel kezdtünk el közös kollekciót, majd az őszi londoni divathétre megyünk vele.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: