Interjú magyar, spanyol ajkú és katalán gyerek- és ifjúsági könyvet írókkal, illusztrátorokkal: SCHALL Eszter (illusztrátor)

we-1 (2) SCHALL Esztert a legnyugodtabb szívvel nevezhetjük az egyik legsokoldalúbb magyar művésznek. 2009 óta foglalkozik illusztrálással, reklámgrafikával és ékszertervezéssel. Művészetét a nagyfokú igényesség, a sokszínűség, a magyar motívumok egyedi újrateremtése, a hangulatszövés, a színek, a formák játéka hatja át. Mintha ő birtokolná a világ ötletkútját, folyamatosan képes megújulni, meglepni. Nincs olyan meselelkű kis vagy nagy hölgyemény, aki ne hordaná szívesen az általa megálmodott ékszereket. Eszter olyan képi világot teremt, ahova jó beugrani, elidőzni, vissza-visszatérni.

Ha a gyerekkorodra emlékszel vissza, mi az, ami a legtöbbször eszedbe jut?

Szerencsére rengeteg gyerekkori emlékem van, egész kicsi korból is, és nem csak történésekre, de szagokra, ízekre, érzésekre is emlékszem. Négy éves koromig még egyedül voltam, ebben az időben rengeteg szeretetet, figyelmet kaptam a szüleimtől, olyan erősen él bennem ez a biztonságérzet, ami akkor kialakult, hogy szerintem azóta is sok szerepe van egy-egy problémás helyzet megoldásánál. Aztán jöttek a testvérkéim, akiket nagyon szeretek, tulajdonképpen a velük töltött idő, a sok játék, amire legszívesebben visszaemlékszem.

Gyerekkorodban volt-e olyan mese, történet, ami valamilyen okból kifolyólag negatívan hatott rád?
Némelyik Andersen mese félelmet keltett bennem, de egyébként nem volt jellemző. rokamoka

2009 óta foglalkozol ékszerkészítéssel, reklámgrafikával, illusztrálással. A három közül melyik áll közelebb a szívedhez és miért?

Az illusztrálás, illetve az önálló képek készítése. Talán azért, mert itt tudok a leginkább adni, a leginkább kifejezni, teremteni és a leginkább szabad lenni.

Az első általad illusztrált könyv Nyulász Péter gyerekeknek szóló mondókáskönyve A baba bab. Mesélj kicsit erről a munkádról.

Az első és a legkedvesebb. Amikor a Betűtészta Kiadótól felkértek, majdnem kiugrottam a bőrömből. Már évek óta vágytam rá, hogy illusztrálhassak és ki legyen adva egy könyv, amit én rajzoltam. A munkát is nagyon élveztem, Patríciával (Betűtészta Kiadó) jó együtt dolgozni. Tele van kreatív ötletekkel, de nem ragaszkodik erőszakosan az elképzeléseihez. Persze a versek is jók, emiatt egyáltalán nem éreztem nehézségnek a munkát. A legutolsó verset Péter külön nekem írta, igazi meglepetés volt. Azóta eltelt két év, és olyan jó látni, hogy a gyerekek milyen szeretettel forgatják a könyvet, kívülről fújják a mondókákat, a vásárokban felismerik az illusztrációkat és az ezek alapján készült ékszereket.abababab

Vannak kedvenc kortárs gyerekkönyveid? Kislányként milyen könyveket bújtál?

Rengeteg kedvenc kortárs gyerekkönyvem van, épp ezért nem is mondanék neveket. Olyan minőségi könyvek jelennek meg mind a hazai, mind a nemzetközi piacon, hogy félek, ha majd gyerekem lesz, vagyonokat fogok a könyvesboltokban hagyni. Gyerekként az egyik nagy kedvencem Eric Carle hernyós könyve volt, most már van magyarul is, akkor még németül olvasta nekem apukám. Sok a kép, kevés a szöveg és a kis hernyóból egy csodálatos pillangó lesz. A könyv hatására előszeretettel gyűjtöttem a hernyókat a kertből.

Lenne olyan hivatás még, amit ugyanolyan szívvel-lélekkel tudnál csinálni, mint az illusztrálást, rajzolást?

Egész biztosan. Közel áll hozzám szinte minden művészeti ágazat, de a pszichológia és a szociális, segítő szakmák is.

Az ékszereidnek, illusztrációidnak nagyon-nagy sikere van. Sok képzőművészeti versenyen döntős voltál. Mennyiben határozzák meg a munkád, az életed a sikerek, az elismerés? Mit jelent számodra a siker?

A sikerről azt gondolom, hogy az alkotó ember barátja, és fontos a boldogsághoz.Én mindenesetre elég nagy önkritikát gyakorlok, folyton újra és újra bizonyítanom kell magamnak, hogy jó úton járok-e, és egészen meghatódom pár apró, kedves, elismerő szón is. 10.3.

Hogyan zajlik nálad egy illusztrálási folyamat? Milyen technikával dolgozol?

Legelőször átrágom párszor a szöveget. Aztán ötletelek, gyűjtöm a gondolatokat és kiválasztom, merre menjek. Utána általában készül egy kézi rajz, amit beviszek a számítógépbe, a végleges mű digitális lesz. A munka nagy része gépen zajlik, pl. a színezés is. Praktikus ez, mert nem kell festékre költenem és sokszorosítható. Ha bizonytalan vagyok, hogy jól sikerült-e, alszom rá egyet és friss szemmel nézek rá a képre vagy tiszteletbeli kritikusomat, a kedvesemet faggatom, és együtt biztosan megtaláljuk a megoldást.

Hol lehet megtekinteni a munkáid?

Az interneten majdnem minden kép fenn van, az ékszerekből is sok, de ezen a téren lehetetlen mindent lefotóznom. Élőben kiállításokon (legutóbb a Klebelsberg Kultúrkúriában volt egy önálló kiállításom, ahol először mutattam be a pozitív pszichológia sorozatomat), magyar, alkalomadtán külföldi design-, és kézműves vásárokban, iparművészeti-, és kézművesboltokban (közel 20 boltba szállítok, a weboldalamon van egy boltlista). De ha valaki Budakeszin jár, beugorhat és egy tea mellett megnézheti a kis műhelyszobát és az aktuális készletet.paci

Min dolgozol jelenleg? Milyen terveket dédelgetsz?

Igyekszem összehangolni az önálló képek készítését, az illusztrálást, a reklámgrafikát, az ékszerkészítést és a vállalkozás fejlesztését, a marketinget. A Csimota kiadóval dolgozunk egy papírszínházon, a Kolibrivel egy naptáron, közben digitális mesekönyv is készül, arculatterv megrendelések is vannak, weboldalak, logók, címkék stb., pár esküvői meghívó is mindig akad, valamint folyamatosan készülnek az újabb képek, ékszerek, vászonszatyrok stb. Szeretnék most egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetni a termékfejlesztésre, pályázásra, külföldre való terjeszkedésre. Majdnem minden hétvégén vásározunk, karácsony előtt pedig szimultán több belföldi és külföldi helyszínen is jelen leszünk, szeptembertől gyakorlatilag már dupla energiával erre az időszakra készülünk. Hol többesszámban, hol egyes számban beszélek, ez azért van, mert sok kis angyalka segíti a vállalkozásomat, akiknek ezúton is szeretnék köszönetet mondani a támogatásukért és szorgos munkájukért.

Címkék: ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s