Boniface Ofogo- Elisa Arguilé: El león Kandinga (Kandinga, az oroszlán)

el-leon-kandinga-ESA spanyol Kalandraka Kiadó egyik több országban is díjnyertes könyve, a Boniface Ofogo– írta és Elisa Aguilé– illusztrálta mesekönyv, az El león Kandinga (Kandinga, az oroszlán). A mesekönyvet jelenleg Spanyolországban spanyolul, katalánul, portugálul, galíciai nyelven és olaszul is meg lehet vásárolni. Boniface Ofogo az afrikai bantuk egyik tanmeséjét dolgozza fel.
Van Afrikában egy mondás: “Ha sok mindened van, adj annak, akinek nincs, mert ha nem teszed, úgy végzed, mint Kandinga.”
Kandinga, az oroszlán, a történet szerint, a leghatalmasabb és legkegyetlenebb oroszlán hírében állt. Nem esett gondolkodóba, ha korgott a gyomra, képes volt a barátait is felfalni. Ezért egyedül maradt, a barátai, a felesége és a gyerekei is magára hagyták.

Történt egyszer, hogy Kandinga egy majomkenyérfa tövében pihent, meglátta őt a mezei nyúl. Megkérdezte, mi bántja, olyan soványnak tűnik. Az oroszlán elmeséli, hogy hetek óta nem evett semmit. A nyúl alig akar hinni a fülének, és nem érti, hogy lehet a dzsungel királya, Kandinga, élelem nélkül. Kandinga bevallja, hogy már nem képes olyan gyorsan vadászni mint korábban, és a rossz hírnevének köszönhetően az antilopok messze elkerülik, így esélye sincs, hogy akár egyet is megfogjon közülük. A mezei nyulat meghatja az oroszlán szomorúsága, és megígéri, hogy segít neki vadászni, ha a zsákmány fele majd az övé lehet. Hallva ezt a hatalmas oroszlán, felbőszülten kéri számon, hogy akar egy növényevő, gyenge állat nagy vadakat elejteni. A nyúl azt válaszolja, hiába a hatalmas erő, ha nem társul hozzá ész is. Azt javasolja, ássanak mély gödröt, az oroszlán ágakkal és levelekkel letakarva a gödör mélyén várja a mit sem sejtő vadakat. Csak a fogait hagyják fedetlenül.
Kandinga beleegyezik a tervbe, a nyúl a szavannára indul, ahol részegnek tetteti magát, hosszasan köszönti az ott levő állatokat, majd azt kezdi el kiabálni:
– A fogak a szájban nőnek!
Az állatok felháborodva kérdezik, mi ez a butaság, természetes, hogy a fogak a szájban nőnek. A nyúl elmondja nekik, hogy eddig ő is így tudta, de tegnap jártában-keltében azt látta, hogy már a földből is fogak nőnek pont úgy, ahogy a gombák. DSCN8838Elviszi őket, hogy megmutassa, igazat mond. Elérnek a gödörhöz, ahol Kandinga éhesen várja a zsákmányát. Az állatok mit sem sejtve az oroszlán karmai között végzik, de Kandinga nem tartja be ígéretét. Az állatok húsából nem ad a nyúlnak. A nyúl bosszút esküszik. Nem messze a lakmározó oroszlántól mézet talál, odacsalja Nandút, az afrikai fekete mérges kígyót, majd az oroszlánt is. A mérges kígyó megmarja az oroszlánt, Kandinga elpusztul.

A történet írója BONIFACE OFOGO NKAMA, Kamerunban született, és 1988 óta él Spanyolországban. Ofogo meséjében az oroszlán önzősége, kegyetlensége balszerencséhez vezet, nem kerülheti el kegyetlen sorsát. Az oroszlán hiába veszít el mindenkit, hiába marad magára, nem tud megváltozni, nem tudja elkerülni a tetteiért járó büntetést.
Elisa Arguilé, a könyv illusztrátora, 1972-ben született Zaragozában. Madridban végezte tanulmányait és több illusztrációért kapott díj birtokosa. A könyv rajzai mintha filctollal készültek volna, főképp a piros szín dominál.

A mesekönyv a bantuk tanmeséjének bemutatásával, arra szeretné felhívni az olvasó figyelmét, hogy az, aki nem adakozik, nem osztja meg másokkal, amije van, nem élhet békében, nem kerülheti el szomorú végzetét.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: