Simon Réka Zsuzsanna: Pöttyös (mese)

Megjelent a kolozsvári Napsugárban, 2009-ben. A lap alján levő linkre kattintva, megtekinthető a mese megtekinthető a Napsugár oldalán, Szabó Zelmira illusztrációjával

Pöttyös, a gömbölyded, sosem használt radírgumi, Péter ceruzáktól zsúfolt tolltartójában lakott, egy tucat színes ceruza, egy töltőtoll és három elkoptatott radírgumi társaságában. Aprócska labdához hasonlított, zöldeskék pöttyök ékeskedtek rajta. Aki Péter tolltartójába kukkantott, nem tudta megállni, hogy kézbe ne vegye Pöttyöst. Ámulattal csodálták szokatlan alakját, puhaságát, kedvesen világító pöttyeit. Csak Péter nem látta szépnek. Sohasem vette kézbe, és nem is radírozott vele. Csúnyának és használhatatlannak tartotta.

Pöttyös hosszú ideje várt arra, hogy Péter beszéljen hozzá, megérintse, kézbe vegye, de hiába. Szomorúan lapult a tolltartó sarkában, Hegyes, a dicsekvő, gőgös töltőtoll mellett.
– Hihihi, Pöttyöske, ma sem radírozott veled! – rosszmájúskodott Hegyes.
– Sebaj, világgá megyek! Keresek egy olyan gyereket, aki szeretni fog! – mondta Pöttyös, és egy hirtelen mozdulattal kiugrott Péter nyitott tolltartójából. Elbúcsúzott a ceruzáktól, az elkoptatott radírgumiktól, és útnak indult.
Kint már esteledett. A nap is megvetette ágyát, s csergőórájával bíbelődött. A felhők összebújtak az égen, jóízűen ásítoztak, nyújtózkodó karjaikkal betakarták az aludni induló napot. Pöttyös azt sem tudta hová guruljon, így elindult arra, amerre pöttyei vitték. Gurult, gurult, és közben el-elbóbiskolt. Hopp, egyszer csak valaminek nekiütközött. Egy lyukas orrú cipőt látott maga előtt.– Nicsak, sosem láttam még ilyen gyönyörű, új radírgumit – kiáltott fel egy sovány, mosolygós kisfiú, és óvatosan tenyerébe emelte Pöttyöst –, de szeretném, ha az enyém lehetnél! Pöttyös azonnal megkedvelte a kisfiút, örömében erősen a tenyeréhez lapult. Érezte, hogy szeretni fogják. Pöttyei szebben világítottak, mint valaha. A kisfiú zsebre tette a radírt és ugrándozva sietett haza. Pöttyös lett az első radírgumija.

Simon Réka Zsuzsanna, Pöttyös, Napsugár

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: