Simon Réka Zsuzsanna: A pipacsképű boglárka meséje

Ez a mese az unokahúgomnak, Dorottyának, íródott. A mese 2009-ben jelent meg a kolozsvári Napsugárban, a Pukka és az évszakok című mesekönyvemben is olvasható. A mese végén található link a Napsugár oldalán található meséhez vezet. Az illusztráció Szabó Zelmira munkája.

Dorottyának

Hol volt, hol nem volt, a messzi Gombóchegyen is túl, két arasszal még odébb, khm, khm, khm, egy icipicit mégiscsak visszább, élt egyszer egy pipacsképű ázsiai boglárka. A legszebb volt valamennyi boglárka közül, de ezt ő nem tudhatta. Fogalma sem volt arról, hogy a kerek nagyvilágon léteznek még rajta kívül is boglárkák. Így hát boldogan élt, piros szirmaival minden délelőtt megfürdött a tűző nap sugaraiban, s csilingelő virághangon nevetett, ha a szél megcsiklandozta áttetsző, törékeny szirmait.
A pompás virágszőnyeg, ahol a kis boglárka hajladozott, betakarta a kertet. Szorgos, vidám méhecskék jártak oda, s nektárgyűjtés közben távoli vidékekről meséltek érdekes történeteket.
– Boglárka, kisboglár! – szólongatta Zümzi, a méhecske, a kis pipacsképűt.

– Zümzi, ne ilyen hangosan, olyan álmos vagyok még! – szólt a kisvirág, és lerázta magáról a harmatcseppeket.
– Jó hírt hoztam, boglárka! – zümmögte Zümzi, és belehuppant a sárga tulipán tágas kelyhébe.
– Nekem – fordult érdeklődően Zümzi felé boglárka –, nekem hoztál jó hírt? Mondd gyorsan, már nem is kerülget az álom.
– Képzeld, idősebb testvéreim azt mesélték, hogy végeláthatatlan nagy mezőkön túl vannak kertek, ahol különös nevű, szeretetreméltó virágok élnek! – nevetett Zümzi, s közben szárnyaival a tulipán szirmait csiklandozta.
– Kicsi Zümzi, itt is élnek különös nevű, szeretetre méltó virágok. Például a kétszínű tulipán, a tigrisliliom, a gyöngyike, a nagy szívvirág, a japán nőszirom, és napestig folytathatnám még a felsorolást – mosolygott a boglárka, s mert kissé fázott, összezárta szirmait.
– Kisboglár, de, de, de – zümmögte hebegve-habogva Zümzi –, ezek a messze földön nyíló virágok a te testvérkéid!
– Zümzi, nekem nincsenek rokonaim! Én vagyok az egyetlen boglárka a széles, kerek nagyvilágon – magyarázta a boglárka.
– Sokféle boglárka díszíti a távoli kerteket, ott nyiladozik a réti boglárka, a közönséges zergeboglárka, a sisakviráglevelű boglárka is – győzködte Zümzi a kis pipacsképűt.
– Kérdezzük meg a szelet! – javasolta elhaló hangon a kisboglár.
– Szél, szél mesélnél?
Messzi kertek tág ölében,
selymes rétek közepében,
virulnak-e más boglárkák? – érdeklődött ide-oda ringatózva az ázsiai boglárka.
– Hááááááááááááát,
kilenc hegyen átsuhantammmm,
erdők fáit táncoltattammmmm,
messze kertek szőnyegébennnn
sok boglárkát cirógattammmm – susogta a szél.
A kis ázsiai boglárka elpityeregte magát. Azonnal indulni akart volna, hogy testvérkéit felkutassa, de a kert szorító talaja nem engedte. Sóhaját meghallva egy csillagszemű virágtündér lépett ki a rózsabokrok mögül.
– Kedves kisboglár, ne keseregj! Nyomban szellővé varázsollak, s a szél gondjaira bízlak. Vigyen utad messzire, boglártestvérkék fele – biztatta a tündér a pipacsképűt, s hipp-hopp, egyszeriben szellővé varázsolta.
A szél jól ismerte az utat. Kézen fogta a szellővé varázsolt boglárkát, s már suhantak is az égen. A bárányfelhők igencsak elcsodálkoztak ekkora sietség láttán. Jól összebújtak, nehogy messzire elsodorják őket.
Az út nem tűnt hosszúnak a szellőcskének, pedig három éjjel, három nap utazott a széllel. Egy virágoktól tündöklő, margaréta alakú kert fölött álltak meg, épp a boglárkák ágyásánál. Szellő-boglárka örömében levegőkarjaival átölelte testvéreit, s a boglárkák táncolni kezdtek az ölelésben.
– Megtaláltalak titeket, testvérkéim! – suttogta a szellővé varázsolt boglárka. – Most már nem válunk el egymástól.
Virágtündér sem késlekedett soká. A pipacsképű boglárkát szellőből visszaváltoztatta virággá. Az ázsiai pipacsképű azóta ott nevetgél Péter nagypapa kertjében a sisakvirág-levelű boglárkák mellett.

Simon Réka Zsuzsanna, A pipacsképű, Napsugár, 2009

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: