Bemutatkozom

Simon Réka Zsuzsanna vagyok, meseíró. Egyetemi tanulmányaimat a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen végeztem, Kolozsváron, pedagógia-magyar nyelv és irodalom szakon, aztán az ottani Bölcsészkaron felvételt nyertem a mesterképzésre (Irodalom és társadalom). Később  az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolájában szereztem abszolutóriumot.

2006 óta írok meséket, 2007 óta vagyok a kolozsvári gyermeklapok, a Napsugár és Szivárvány, külső munkatársa. Azóta a gyerekeknek szóló írásaim gyerekeknek szóló lapokban, irodalmi weboldalakon, önálló kötetekben és antológiákban is megjelentek.

2008-ban elnyertem az Oktatási és Kulturális Minisztérium Határon Túli Irodalmi Ösztöndíjpályázatának Benedek Elek Gyermekirodalmi Díját. 2010-ben A hajóláda című mesémmel (Kovács Katalin készített hozzá illusztrációt) az Aranyvackor gyermekirodalmi pályázat különdíjasa lettem.
2011 óta a Könyvmutatványosok Mesemustra aloldalát (67 kortárs gyerekkönyvíró meséit, verseit tartalmazza) szerkesztettem. 2012 óta tagja vagyok az Író cimborák (A kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom alkotói fóruma) csapatának.
2013 decemberében született meg bennem egy nemzetközi meseprojekt ötlete. 17 országból 74 gyermekirodalmi alkotót kértem fel közös alkotásra (37 külföldi illusztrátort és 37 magyar írót). A projektről bővebben ITT.

2016 áprilisában a Pajzsika, Pimpó és Ezerjó Lovagrend című gyermekeknek írt színdarabomért Csukás István-díjban részesültem.

2011-ben jelent meg első önálló mesekönyvem, Pukka és az évszakok címmel.
A 2013-as évi könyvhétre a Manó Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg az Ahány király, annyi mese című, hóbortos királyokról szóló mesekönyvem. Gyöngyösi Adrienn készített hozzá illusztrációkat. Az Ahány király, annyi mese című mesekönyvem meséiból, Szederkényi Bella rendezésében, animációs filmek készülnek az MTV2 számára. Az első mese animációját (A könyvgyűjtő király) 2016 nyarán mutatta be a televízió. ITT nézhető meg belőle egy kis részlet. Már kész a második mese, A bújócskakirály animációja is. Ennek az előzetese ITT látható.
A harmadik mesekönyvem, Majdnem egy tucat királylány címmel, a júniusi könyvhétre jelent (2016.) meg Budapesten, Egri Mónika illusztrációival. Tíz cserfes, vicces, bátor királylányról szól. A bloggoldalam kezdő oldalán  két mese is olvasható a kötetből. Most készül a negyedik mesekönyvem, egy vicces, kalandokban gazdag meseregény.

Mesefűzés és fordítás mellett többek között a kisebbségi anyanyelvoktatás kérdéseivel, nyelvpolitikával, nyelvi jogokkal, nyelvgazdaságtannal foglalkoztam, ezt kutattam. Leginkább az foglalkoztatott, hogyan lehet a nyelvgazdaságtan segítségével életben tartani, revitalizálni egy kisebbségi nyelvet, hogyan lehet meggyőzni egy ország többségét, hogy a kisebbségek anyanyelvoktatására pénzt, energiát fordítson. Ez a munkám egy jó ideje szünetel, hamarosan itt az ideje felvennem a letett kutatási szálat.

Több gyerekeknek szóló művön is dolgozom, fordítok, szerkesztek, e mellett három nyelven írok gyerekkönyvajánlókat, készítek interjúkat magyar, spanyol, katalán és dél-amerikai gyermekkönyv írókkal, illusztrátorokkal (kisfiam születése óta az interjúk, ajánlók készítése abbamaradt egy időre, de a blogoldalamon olvasni lehet az eddig elkészülteket :-):
magyarul ITT
spanyolul ITT
katalánul ITT

Ayhan Gökhannal beszélgettem
Demeter Zsuzsa interjúja

Both Gabi interjúja a Bárkaonline oldalán

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: